![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2004 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Tworzę właśnie pewien portal, a przy okazji framework, który ma mi się przydać do dalszych zastosowań. Cały framework ma zastanowić zamkniętą skrzynkę klas w których nie będzie się nic edytowało, a ewentualną zmianę/rozszerzenie funkcjonalności będzie się osiągało poprzez dziedziczenie z klas bazowych/tworzenie nowych klas. Jak na razie wykombinowałem to tak, ze mam katalog system w którym znajduje się cały framework i katalog application/main w którym znajduje się kopia wszystkich klas frameworka i każda klasa (o ile nie wymaga zmiany funkcjonalności) wygląda tak: Kod namespace WebApp; class JakasKlasa extends \Framework\JakasKlasa { } Jednocześnie we wszystkich plikach frameworka nie odwołuję się nigdy do przestrzeni Framework tylko zawsze do przestrzeni WebApp dzięki czemu osiągam to co chciałem - dowolna klasa frameworka może zostać w danej aplikacji zmieniona na inną czy to przez dziedziczenie czy to przez napisanie klasy od podstaw. Minusy tego rozwiązania: - wymuszam sytuację, że rozszerzenie frameworka musi znajdować się zawsze w przestrzeni WebApp (chociaż to chyba można by ruszyć poprzez ładowanie przestrzeni z plików konfiguracyjnych) - wymuszam sytuację, że dla każdej klasy frameworka musi istnieć klasa w przestrzeni WebApp nawet jeśli nic szczególnego się w niej nie dzieje tzn. jeśli dziedziczy ona tylko po klasie z framworka Pytanie do Was - co sądzicie o opisanym rozwiązaniu i czy można się jakoś prosto pozbyć drugiego minusa tzn. tworzenia w zasadzie pustych plików które nic nie wnoszą? Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:46 |