Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Eleganckie zastępowanie klas Frameworka
pitbull82

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Tworzę właśnie pewien portal, a przy okazji framework, który ma mi się przydać do dalszych zastosowań. Cały framework ma zastanowić zamkniętą skrzynkę klas w których nie będzie się nic edytowało, a ewentualną zmianę/rozszerzenie funkcjonalności będzie się osiągało poprzez dziedziczenie z klas bazowych/tworzenie nowych klas. Jak na razie wykombinowałem to tak, ze mam katalog system w którym znajduje się cały framework i katalog application/main w którym znajduje się kopia wszystkich klas frameworka i każda klasa (o ile nie wymaga zmiany funkcjonalności) wygląda tak:

Kod
namespace WebApp;

class JakasKlasa extends \Framework\JakasKlasa {
}

Jednocześnie we wszystkich plikach frameworka nie odwołuję się nigdy do przestrzeni Framework tylko zawsze do przestrzeni WebApp dzięki czemu osiągam to co chciałem - dowolna klasa frameworka może zostać w danej aplikacji zmieniona na inną czy to przez dziedziczenie czy to przez napisanie klasy od podstaw.

Minusy tego rozwiązania:

- wymuszam sytuację, że rozszerzenie frameworka musi znajdować się zawsze w przestrzeni WebApp (chociaż to chyba można by ruszyć poprzez ładowanie przestrzeni z plików konfiguracyjnych)
- wymuszam sytuację, że dla każdej klasy frameworka musi istnieć klasa w przestrzeni WebApp nawet jeśli nic szczególnego się w niej nie dzieje tzn. jeśli dziedziczy ona tylko po klasie z framworka

Pytanie do Was - co sądzicie o opisanym rozwiązaniu i czy można się jakoś prosto pozbyć drugiego minusa tzn. tworzenia w zasadzie pustych plików które nic nie wnoszą?

Pozdrawiam

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:46