Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wyjątki dla błędnych URLi - dobra metoda?
pitbull82

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Powszechnie mówi się, że wyjątki powinno stosować się do obsługi nieprzewidzianych sytuacji. Czy Waszym zdaniem powinno się je zastosować do obsługi błędnych URLi?

Mam taką sytuację, że u mnie błędne URLe są/będą wykrywane na różnym poziomie:

1. router - analizuje składnię urla i jeśli nie w stanie znaleźć w nim pożądanych elementów, jeśli znajdzie jakieś duplikaty parametrów lub kolejność parametrów jest nieprawidłowa ustawia url przekierowania i rzuca wyjątek
  2. dispatcher - sprawdza czy na podstawie danych z routera jest w stanie wywołać odpowiedni kontroler i akcję - jeśli nie ustawia url przekierowania i rzuca wyjątek
  3. konkretny kontroler sprawdza czy nie ma nadmiarowych parametrów/czy ma wszystkie wymagane parametry/czy parametry mają poprawne wartości - jeśli nie ustawia url przekierowania i rzuca wyjątek

Wszystkie wyjątki łapie frontcontroller i uruchamia przekierowanie. Teoretycznie można by to zrealizować bez wyjątków, ale wydaje mi się że tak jest przejrzyściej. Pytanie tylko czy to trochę nie nadużycie wyjątków, bo przecież w każdym z 3 poziomów jestem w stanie stwierdzić że URL jest niepoprawny i po prostu uruchomić przekierowanie zamiast rzucać wyjątek i nakładać to zadanie na front controllera. Jak uważacie?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.12.2025 - 03:03