Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zabezpieczenie skryptu który dodaje wpis do bazy
Kuba707

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam sobie skrypcik na dodawanie newsów do bazy (tylko dla zalogowanego na admina - sesja PHP). Składa się on z trzech plików:
- admin.php - plik w którym jest formularz na dodawanie newsa i inne bajery
- functions.js - funkcje JS, jQuery
- sendmessage.php - skrypt PHP na wysyłanie zapyań do bazy odpalany przez AJAXA

Czyli no wypełniam sobie formularz, klikam dodaj, odpala sie funkcja JS, mała walidacja i jeśli wszystko ok to ajaxem wysyła zapytania do pliku sendmessage.php
Ale jak to zabezpieczyć. Użytkownik może przecież podpatrzeć mój kod JS w podglądzie strony i wywołać ręcznie funkcje tak żeby przeszła pierwsze dwa ify. Kod wygląda tak:
Kod
function sendNews()
{
    var titleV = document.newspanel.title.value;
    var contentV = document.newspanel.content.value;

if(titleV.length < 3)
    {
        $("div#result").css({"color":"#D50000", "font-weight":"bold"});
        document.getElementById("result").innerHTML = "Tytuł newsa musi zawierać od 3 do 58 znaków.";
    }
    else if(contentV.length < 1)
    {
        $("div#result").css({"color":"#D50000", "font-weight":"bold"});
        document.getElementById("result").innerHTML = "Próbujesz wysłać pustą wiadomość.";
    }

//.....

Może przecież w Google Chrome otworzyć stronę, edytować treść jako HTML, dodać formularz, wpisać odpowiednie dane i wpisać adres
Kod
java script:sendNews(); // to forum oddziela 'java' od 'script' - w tym wypadku te dwa wyrazy mają być połączone;d
No nie? Chyba że się myle i się tak nie da.

To jest jedno. Ale jak zabezpieczyć sam plik sendmessage.php? Zawartość pliku to łączenie z bazą, wysłanie zapytania i zamknięcie bazy. Równie dobrze ktoś sobie może zrobić własny skrypt i wysłać postem informacje do mojego skryptu (ofc nie zna nazwy pól, no ale....). No więc jak to skutecznie zabezpieczyć?

Ten post edytował Kuba707 4.02.2011, 11:40:26
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 30.09.2025 - 12:24