![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, ostatnio zgłosiłem pewien skrypt do szkolnego konkursu. Zadaniem było napisanie prostego systemu obsługi poleceń(kilka poleceń) do serwera w tym bazy danych. W piątek po przyjściu do szkoły wezwano mnie do pracowni komputerowej z powodu, że komisja konkursowa odrzuciła mój skrypt(rzekomo posiada luki w bezpieczeństwie). Oczywiście domagałem się jakiś informacji ale powiedziano mi "Wszelkie informacje zostaną wysłane w ciągu kilku godzin na emaila...". Poczekałem(kilka godzin przeszło w 2 dni), dzisiaj dostałem emaila:
Cytat ...... Twój skrypt został wykluczony z konkursu ponieważ posiada rażącą lukę w bezpieczeństwie.....(info o temacie i zasadach). Błąd dotyczy dziury SQL Injection w zapytaniu umieszczonym poniżej(6 linia podanego kodu)....(blebleble)
6 linia to zapytanie poprzez bibliotekę PDO do $test. Wszędzie gdzie czytałem ludzie pisali, że wysłanie parametru za pomocą metody prepare zabezpiecza przed SQL Injection. Jeśli skrypt nie posiada dziury to gdzie znajdę info popierające moje zdanie. A jeśli kod jest nie poprawny to proszę o nakierowanie(człowiek uczy się całe życie). Z góry dziękuje za pomoc. Ten post edytował daniel1302 30.01.2011, 21:39:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 08:59 |