Witam,
czy mógłby ktoś wskazać błąd w poniższym kodzie? Męczę się z tym już jakiś czas i nie wiem co robię źle.
Dane z bazy wyświetlają się poprawnie, obok nich wyświetlam linki
edytuj i
usuń. Problem polega na tym ,że po kliknięciu w edycję pojawiają mi się pobrane dane ale po kliknięciu
edytuj nie są wprowadzane zmiany w bazie.
<?
$uchwyt=mysql_connect('host','nazwa bazy','haslo') //dane do polaczenie z baza or
die('Błąd połączenia'); or
die('Nie można wybrać bazy');
echo '<strong>Wpisy z bazy</strong><br /><br />'; $link=mysql_query('SELECT * FROM scrap ORDER BY id desc'); //wyswietlanie danych w odwrotnej kolejnosci {
echo 'dodano: <b>'.$wiersz['dodano'].'</b>'; echo ',nr.sprawy: <b>'.$wiersz['sprawa'].'</b>'; echo ' : <a href="index.php?wpisy=edytuj&id='.$wiersz['id'].'"><span style="color:green">edytuj</span></a>'; echo ' / <a href="index.php?wpisy=usun&id='.$wiersz['id'].'"><span style="color:red">usuń</span></a>'; }
if(isset($_GET['wpisy']) && $_GET['wpisy']=='edytuj' && isset($_GET['id'])) //wyswietlenie danych do edycji {
$id=$_GET['id'];
$link=mysql_query("SELECT * FROM scrap WHERE id='$id'");
echo '<b>Edytuj wpis:</b><br />'; echo '<form method="POST" action="index.php?wpisy=edytuj&id='.$wiersz['id'].'"> Napisał:<br />
<input type="text" name="autor" size="24" value="'.$wiersz['technik'].'"><br />
Tytuł:<br />
<input type="text" name="tytul" size="64" value="'.$wiersz['sprawa'].'"><br />
Treść:<br />
<textarea rows="5" name="tresc" cols="42">'.$wiersz['opis'].'</textarea><br />
<input type="submit" value="Edit">
</form>';
}
elseif(isset($_GET['wpisy']) && $_GET['wpisy']=='edytuj' && isset($_GET['id'])) //nadpisanie danych {
$autor=$_POST['technik'];
$tytul=$_POST['sprawa'];
$tresc=$_POST['opis'];
$id=$_GET['id'];
mysql_query("UPDATE scrap SET technik='$autor', sprawa='$tytul', opis='$tresc' WHERE id='$id'"); echo 'Pomyślnie edytowałem sprawę! <br /><br /><strong>Technik:</strong><br />'.$autor.',<br /><strong>Nowa sprawa:</strong><br />'.$tytul.',<br /><strong>Nowy opis:</strong><br />'.$tresc.'<br /><br />'; }
elseif(isset($_GET['wpisy']) && $_GET['wpisy']=='usun' && isset($_GET['id'])) //usuniecie rekordow {
$id=$_GET['id'];
echo 'Pomyślnie usunąłem sprawę numer '.$id.'<br />'; }
?>