Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php] yacc, bison, pccts? - generowanie prostych parserów
msulik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy istnieją jakieś nakładki, moduły lub cokolwiek, co umożliwia generowanie prostych parserów w php? Mówiąc "prostych", mam na myśli na przykład parser wyrażeń arytmetycznych z czterema działaniami i nawiasami lub parser wyrażeń logicznych z operatorami logicznymi i nawiasami. A może jest jakiś inny, być może mniej wyrafinowany sposób na rozwiązanie tego zagadnienia?

O co chodzi.. Ano o to, że mam sobie wyrażenie
Kod
1*(2+3)
i zapuszczam na nim jakąś funkcję, która sprawdza, czy to wyrażenie jest poprawne w zdefiniowanej przeze mnie gramatyce (w tym przypadku jest to wyrażenie arytmetyczne), a jeśli tak, to funkcja coś tam wykonuje z tym cudem, na przykład oblicza to wyrażenie albo zamienia (kompiluje) z notacji infiksowej na notację prefiksową, czyli np. na takie coś:
Kod
pomnóż(1,dodaj(2,3))

A może ktoś się orientuje, jak to jest rozwiązane w wyszukiwarkach, że np. podaję takie cudo:
Kod
NOT (ala AND kot) OR (pies XOR chomik)
i wyszukiwarka rozpozna to tak, jak chcę.. W niektórych wyszukiwarkach jest to o tyle ciekawie rozwiązane, że jak na przykład źle rozstawię nawiasy, to i tak dostanę jakiś wynik (być może nie ten zamierzony, ale zawsze jakiś).

--------------------
misiu | chór

"Zdeterminowany programista potrafi stworzyć fatalny kod w każdym języku"
Allen Holub
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:50