![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Próbuję od jakiegoś czasu napisać skrypt logowania, ale tak, aby był jak najbardziej bezpieczny. Jakiekolwiek włamanie na konto użytkownika jest w moim przypadku niedopuszczalne. W internecie dużo jest "poradników" czy też "kursów" na ten temat. A pisząc poradniki, jeszcze w cudzysłowu mam na myśli to, że w 95% przypadków jest to zwykły system oparty na sesjach, bez jakichkolwiek zabezpieczeń. W większości przypadków nie jest to też to, czego szukam. Docelowo muszę napisać system logowania z możliwością zapamiętania użytkownika na danym komputerze - jedynym słusznym rozwiązaniem jest użycie sesji i cookies. I teraz jak to ugryźć? 1) Czy wystarczy samo session_regenerate_id(), czy coś jeszcze można by było dorzucić do kodu? 2) Czy warto stworzyć osobną tabelę w bazie danych specjalnie dla sesji? Jeśli tak, to na jakiej zasadzie by to działało i jakie pola powinny się w niej znaleźć? Dla przykładu, oto tabele z phpBB3, niestety nie wiem w jaki sposób rozwiązano tam ten problem, gdyż cały kod tegoż forum jest za długi i nie da się go jednocześnie przeczytać i zrozumieć.
3) W jaki sposób rozwiązać problem z zapamiętaniem użytkownika, co wysyłać w ciastkach aby było w miarę bezpiecznie? Nie przyjmuję gotowców! (choć chyba i tak nikt mi go dawać nie zamierzał ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:23 |