![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W PHP siedzę 2 lata, ale praktycznie opiera się to o pisanie prostych skryptów a raczej bajerów/dodatków na gotowe już strony. Wykorzystuje PHP i podstawy SQL. Chciałem napisać swój prosty system zarządzania treścią (CMS). Podglądając wiele CMSów, tych publicznie dostępnych jak i robionych na zamówienie, każdy ma inną strukturę. Proszę o porady jaki będzie najlepszy sposób na stworzenie takiego CMS'a. Moje skrypty zazwyczaj opierały się na jednym czy kilku plikach. Tutaj zapewne będzie więcej plików. CMS chcę na bieżąco rozbudowywać w miarę wolnego czasu. Po prostu chodzi mi o to jak to zrobić estetycznie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) i funkcjonalnie. Bo nie chodzi o to żeby cały kod wstawić do INDEX.php Ja widzę taką strukturę plików: |-admin |---index.php(panel) |-szablon |---gora.php |---lbok.php |---srodek.php |---pbok.php |---dol.php |-moduly |---galeria.php |---newsy.php |---artykuly.php |---statystyki.php |---itd.. |-index.php (co powinno się znajdować w indexie ?) |-config.php (cfg bazy danych, meta tagi, itp..) wygląda to trochę ubogo. Jak zrobić tak aby wygodnie się dopisywało kolejne moduly ? Dodatkowo chciałem zrobić od razu jakiś prosty system szablonów tak aby można było później łatwo modyfikować wygląd modułów w nowych szablonach. <div id="nowy_szablon"> <? galeria ?> </div> Proszę o jak najwięcej porad, nie proszę o żadnego gotowca. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:17 |