Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Problem z menu i zmienna
adek-

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, bawię się stronami w HTML i CSS i zaczynam PHP gdzie mam taki problem/pytanie. Przy takim skrypcie i ułożeniu strony klikając na linki strona1 2 lub 3 prawidłowo includuje mi się strona z zewnątrz ale na stronie głównej w menu zawsze aktywne świeci mi się to co było w html (bo jest przypisane na stałe) a teraz chciał bym aby np po kliknięciu link 2 aktywne było link 2, a nie sztywne link 1 poprzez wstawienie jakiejś funkcji wyboru.

Link do przygotowanej strony z przykładem --Przykładowa strona--

W kodzie dla nie ściągających stronę mianowicie mam tak:
STR GŁÓWNA
  1. <menu główne>
  2. <body>
  3. <ul>
  4. <li id="current" class="active"><a href="index.php?id=srona1" target="_self"><span>strona 1</span></a></li>
  5. <li class="normal"><a href="index.php?id=strona2" target="_self"><span>strona 2</span></a></li>
  6. <li class="normal"><a href="index.php?id=strona3" target="_self"><span>strona 3</span></a></li>
  7. </ul>
  8. <część strony i miejsce na tekst gdzie będą inkludowane pliki z zewnątrz tutaj strona 1 2 i 3>
  9.  
  10. <?php
  11. $id=$_GET['id'];
  12. if(empty($id) or $id=="strona1"){
  13. include("strona1.php");
  14. }
  15. if($id=="strona2"){ include("strona2.php"); }
  16. if($id=="strona3"){ include("strona3.php"); }
  17. ?>
  18. <koniec includa>
  19. </body>
  20. <koniec strony>

.....
Jak tutaj ustalić aby zmienna w którą się kliknie wyświetlała aktywną część? Wstawić zmienną np $wybrana która będzie wklejać tekst "current" w sekcji id czyli nadawała odpowiedni kod CSS? tylko jak to zrobić aby po kliknięciu na link gdzie np "$id=="strona2" wskaże iż $wybrana była równa current przy danym wyborze?
<li id="$wybrana"><a href="index.php?id=srona1" target="_self"><span>strona 1</span></a></li>
<li id="$wybrana"><a href="index.php?id=strona2" target="_self"><span>strona 2</span></a></li>
<li id="$wybrana"><a href="index.php?id=strona3" target="_self"><span>strona 3</span></a></li>
Nie wiem czy jasno to wytłumaczyłem ale na przykładowej stronie widać że w menu się nie zmienia smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:47