![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Stanąłem przed zadaniem wykonania serwisu, z bardzo rozbudowanym systemem nadawania uprawnień oraz ograniczeń poszczególnym użytkownikom, grupom użytkowników, oraz całej reszcie. Żeby było ciekawej, ma być kilkadziesiąt różnych działów, dla których każdy użytkownik (grupa uż.) może mieć około 7 różnych uprawnień (zapis, odczyt, edycja, odczyt swoich , odczyt grupowych, edycja swoich, edycja grupowych).
Oczywiście różne formularze, ekrany, działy wymagają różnych poziomów uprawnień. Tyle tytułem wstępu. Niestety, chyba przeoczyłem stosowny wykład (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Stąd moje pytanie brzmi tak: Jak to zmontować? Moim pierwszym pomysłem było stworzenie łańcuchu (stringa) gdzie każda kolejna pozycja byłaby kolejnym działem, a jej wartość - poziomem uprawnienia np. pozycja 1 - produkty; pozycja 2 - kategorie a np. 1 -odczyt 2 -zapis 3 -edycja itd. Więc zapis '1 3' oznaczałyby uprawnienie do odczytu z produktów oraz edycji w kategoriach. Powstaje coś w postaci CHMOD, tylko z większą ilością uprawnień. W ten sposób jednak dosyć trudno utworzyć sumowanie atrybutów (np. mogę odczytywać i zapisywać). Nie bardzo wiem również, jak testować na podstronie, czy dana osoba ma do tego uprawnienie, czy też nie, tym bardziej, że musi to być w miarę prosta funkcja, gdyż na jednej podstronie może być konieczne wielokrotne jej wywoływanie (choćby testowanie, czy wyświetlić dany link, czy nie). Kolejny problem = choć wiem, jak stworzyć grupę użytkowników, oraz nadawać jej uprawnienia, to jednak nie mam pomysłu, jak przydzielić jednego użytkownika do kilku grup, a następnie sumować ich uprawnienia (a często może to być przydatne). Myślę, że jest to dosyć ciekawy temat do rozważań. Więc czy macie jakieś metody lub choćby pomysły? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 20:05 |