![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Usprawniając sobie moją stronę natknąłem się na problem. Otóż chciałem sobie zrobić tak jak jest np. w PHP-Fusion w panelu admina zmianę kolejności wyświetlania podstron. Wzorując się właśnie na PHP-Fusion skleciłem kod, choć go do końca nie rozumiem. Działa tak, że przenosi w górę/dół, ale nie chce "wymienić" pozycji, czyli jeśli mam pole o id='7' a pod nim pole o id='8' i dam "w dół" to nie zamieni mi ich. Kod jest taki (napiszę od razu jak ja go rozumiem).
1. Pobieram sobie id z $_GET['moveup'] (przykładowo weźmy 8), 2. W zmiennej link przechowuję pobrane id z bazy danych gdzie id='$id' (czyli tutaj też jest wartość 8), 3. Zmienna up edytuje pole menu na zasadzie dodania do niego 1 w polu o id równym $link['id'] czyli w naszym przypadku 8 (a więc 8+1=9 czyli w sumie na dobrą sprawę to mi powinno przenosić w dół, bo po dodaniu mam większe id), 4. Znów zmienna up edytuje pole menu na zasadzie odjęcia 1 w polu o id równym $id czyli u mnie 8 (a więc 8-1=7). Dlatego otrzymujemy z id=8 dwa id, id=7 i id=9. W żadnej możliwości nie będą koło siebie, a pole o id=8 zostanie puste. Dlaczego tak się dzieje i jak to poprawić ? Z pewnością źle robię kod i źle go interpretuję ale niestety nie wiem gdzie leży błąd. Mam nadzieję że wytłumaczyłem dość dobrze. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. edit: zapomniałem dodać punktów 6, 7 i 8 ale to analogicznie jak moveup. Ten post edytował Mefiuu 1.10.2010, 18:52:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:37 |