![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 1 Dołączył: 2.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Mam pytanie jak rozwiać jeden problem z systemem znajomości ,teraz opisze problem: Posiadam dwie tabele uzyt i znajomi Użyt ID|Imie 1|Piotr 2|Pawel Znajomi ID|ID_wysylajacego|ID_znajomego|Znajomy 1|1|2|tak Wyszukuje w z bazy danych znajomych użytkownika o ID = 1 No to bedzie cos takiego
Możliwe ze sa błedy po pisałem "od ręki" Wszystko działa lecz do czasu otoz to zapytanie zwróci Imie tego znajomego co mnie cieszy,lecz co by było jak by to uzytkownik 2 (Pawel) zaprosił uzytkownika 1(Piotr) ? w tedy nie wyswietli sie (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Ja miałem no to taki sposób ze tworze dwa zapytania jedno to to powyzej a drugie to wyszukuje znowu w ID_znajomego ID = 3 a ID_wysyłajacego przypisuje to drugiej tabeli Chodzi to ale ja bym chciał to za pomocą jednego zapytania zrobić ? a moze wogole inaczej zaprojektować baze ? Nie prosze o zrobienie tego za mnie lecz jakas wskazówkę,podpowiedź (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) byłbym bardzo bardzo wdzięczny (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Pozdrawiam Paweł Ten post edytował wolacinio 24.09.2010, 19:22:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 03:42 |