![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś z Was mógłby mi podsunąć jakieś sensowne rozwiązanie mojego problemu?
W bazie danych mysql, utworzyłam tabelę PRODUKTY, której pola to m.in. id, nazwa, kategoria, opis, zdjecie1, zdjecie2, zdjecie3. Z założenia ostatnie kolumny - zdjęcie 1, 2, 3, są polami typu char, w których chcę przechowywać adres obrazka na serwerze. Napisałam sobie skrypt do uploadu plików na serwer, wszystkie pliki do jednego utworzonego katalogu. Tworzę formularz do dodawania nowych produktów, gdzie po kolei należy podać dane produktu i ... pliki do uploadu. Pytanie 1. Jak ograniczyć ilość uploadowanych plików do liczby 3? Tak, aby te trzy adresy zapełniły po kolei wartości kolumn zdjęcie1, zdjecie2, zdjecie3? Nie chcę robić oddzielnej tabeli na zdjęcia, bo każde ze zdjęć będzie odpowiadało tylko określonemu produktowi Pytanie 2. W jaki sposób przekazać ścieżkę dostępu do pliku po uploadzie z ramki iframe do strony nadrzędnej? Aby można było dodać plik ze strony na której znajduje się formularz, zrobiłam iframe i tu wstawiłam plik ze skryptem do uploadownaia plików na serwer. Problem w tym, że już po zapisaniu pliku na serwer i przypisaniem do zmiennej jego adresu na serwerze, nie potrafię wartości tej zmiennej przekazać do strony nadrzędnej (strony, na której znajduje się formularz do dodawania nowych produktów i iframe). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 12:33 |