Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Dostosowanie szablonu pod 1024x768, lub dowolnej rozdzielczości + techniki 3 kolumny
WebCM

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Kiedyś stosowałem technikę One True Layout. Tym razem nie ma potrzeby, bo tło dla wszystkich 3 kolumn jest jednakowe.

Szablon, który podpinam, ma ściśle określone szerokości. Strona wyświetla się w całości pod wyższą rozdzielczością. Na rynku dominują panoramiczne monitory LCD i OLED, ale w netbookach, laptopach i tabletach 1024x768 pewnie wciąż jest standardem.

Układ jest taki:
  1. <div id="top"></div>
  2. <div id="poziomyPasekMenu"></div>
  3. <div id="lewyPanel"></div>
  4. <div id="srodkowyPanel"></div>
  5. <div id="prawyPanel"></div>
  6. <div id="stopka">

Wszystko działa. Style CSS:
Kod
#top {
  float: left;
  width: 1100px;
  height: 117px;
  overflow: hidden;
}

#poziomyPasekMenu {
  width: 1080px;
  height: 28px;
  padding: 12px 10px 0;
  margin-bottom: 10px;
}

#lewyPanel {
  width: 230px;
}

#prawyPanel {
  float: right;
  width: 230px;
}

#srodkowyPanel {
  width: 620px;
  margin: 0 10px
}

Jak widać, każdy panel ma swoje miejsce i nic nie powinno "wypłynąć" albo przesunąć się.

Załóżmy, że szablon ma wyświetlać się w całości na 1024x768. Powiecie, że nie opłaca się, bo technika się szybko rozwija. Mimo wszystko prawie wszystkie strony biorą tę rozdzielczość pod uwagę.

W czym problem?

Załóżmy, że szerokość strony zależy od szerokości okna przeglądarki. Może to wyglądać tak:

Lewy panel: wartość stała
Środkowy panel: wartość procentowa (!)
Prawy panel: wartość stała

Jeżeli boczne panele będą miały stałą szerokość, a środkowy - procentową, strona może się rozjechać przy zbyt małej rozdzielczości ekranu albo szerokości okna przeglądarki. Po prostu środkowy panel będzie zbyt duży, dlatego prawy wyleci na dół.

Jakie rozwiązanie?

Mogę zapożyczyć rozwiązanie z One True Layout, czyli pozycjonowanie relatywne, marginesy i prawdopodobnie float. Raczej nie ma problemu z wyświetlaniem w IE, ale ma kilka wad:

1) Edycja jest trudna - dla mniej wprawionych webmasterów
2) Środkowy i prawy panel mają (prawie) ściśle ustawione marginesy - nie wiem, czy to nie utrudnia życia użytkownikom mobilnych rozwiązań

Są też zalety:

1) Środkowy panel może być ładowany na początku, a potem boczne
2) Można określić minimalną i maksymalną szerokość strony

Co o tym wszystkim myślicie?

A tak w ogóle jaki układ doradzacie? Strona o stałej czy zmiennej szerokości? Wydaje mi się, że szkoda marnować połowę miejsca na marginesy (byle nie przesadzić), z drugiej strony ewentualne obrazki na stronie trzeba skalować (max-width: 100%). Może zastosować inną technikę albo pozostać przy tej, która już jest (czyli float i stałe szerokości)?

Zależy mi na tym, by przeglądarka wyświetlała (renderowała) stronę tak szybko, jak to możliwe.

--------------------
„Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:13