![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 5 Dołączył: 19.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie jestem specjalistą od baz danych dlatego postanowiłem zapytać tutaj. Proszę o wypowiedzi osób, które mają doświadczenie w tym temacie. Teoretyzować sam mogę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Problem: Na serwerze należy zainstalować, na początek, 1000 aplikacji jednego typu ( np. forum phpBB, joomla, wordpess ). Faktem jest, że ostatecznie będzie używana tylko i wyłącznie ta jedna wybrana aplikacja. Przyjmijmy w przykładzie, że będzie to jakieś forum aby zasygnalizować problem wydajności. Można wykonać takie zadanie na trzy sposoby: 1. Instalacja każdej instancji aplikacji na osobnej bazie 2. Jedna baza danych i wiele prefixowanych tabel 3. Jedna baza danych, jeden prefix tabel ale za to dodatkowe pole rozróżniające instancje aplikacji. Nie można założyć, że wszystkie aplikacje będą pracować pod dużym obciążeniem - mogą być używane nawet bardzo sporadycznie. Może również dojść do sytuacji gdy będzie potrzebny drugi serwer - należy więc zwrócić uwagę na ciągłość danych. Jeżeli ktoś pracował nad podobnym zagadnieniem to chętnie poznam sugestie i uwagi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 20:02 |