![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Koledzy z forum uświadomili mi, że to czas na naukę obiektówki. Jest to moja pierwsza "większa" klasa (te z tutoriali ograniczały się do sami wiecie czego (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ). Na wstępie też proszę aby nie było tematów w stylu PDO gdyż skoro mam się uczyć to lepiej na swoich skryptach. Problem pojawił się już na początku. Coś co w strukturalnym kodowaniu wygląda tak:
nie chce mi wyjść w obiektówce. Chodzi mi konkretnie o "oznakowanie" połączenia mysql_connect by potem wywołać go przy mysql_select_db. Teoretycznie proste, ale co jeśli pojawi sie więcej połączeń? Wtedy każde musiało by mieć swoją zmienną na zasadzie: $polaczenie1, $polaczenie2 . Mam nadzieje, że rozumiecie o co mi lotto (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A tak przy okazji to mam pytanie, które mnie męczy a o dziwo w nie znalazłem na nie odpowiedzi:
czy zmienne muszą być deklarowane przed wywołaniem funkcji czy mogą zostać utworzone dopiero "w niej". Chodzi mi o 3 zmienne - private $login; private $haslo; private $host; Innymi słowy - czy musi to wyglądać tak:
czy może tak:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 05:08 |