Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inne][PHP] Masowe zmienianie rozmiarów plików graficznych ?
ItsMyLife

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam w planach mam stworzenie portalu z tapetami na pulpit. Jak wiadomo takie portale mają po kilka tysięcy tapet i tutaj moje pytanie.

Czy w PHP można napisać skrypt który np z wskazanego folderu pobierałby pliki graficzne i zmieniał ich rozdzielczość? Np w folderze tapetki były by same pliki o rozdzielczości 1600x1200 skrypt zmieniał by rozdzielczości na np 800x600/1024x768 i tak dalej razem z rozdzielczościami panoramicznymi i od telefonów komórkowych. Następnie zapisywał by je w innym folderze pod nazwą pliku bazowego +rozdzielczość np. piesek_1024x768.

Jako że dopiero raczkuje z php (zapał jest (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) nie wiem dokładnie czy w tym języku coś takiego się da zrobić czy nie prościej będzie w innym np delphi . Jeśli się da w php to jakich bibliotek musiałbym użyć ? I jak w ogóle mógłby wyglądać taki skrypt ?. Bardzo proszę o pomoc. Prosiłbym nie pisać postów nauczysz się php to będziesz umiał bo chodzi mi głównie o to czy jest możliwe napisanie czegoś takiego w php.

EDIT: Oczywiście chce zachować proporcje obrazków.

Ten post edytował ItsMyLife 10.06.2010, 03:04:46
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 22:29