![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć wszystkim.
Potrzebuję porady fachowców. Utrzymuje się z pisania raczej prostych stron dla firm. Nic specjalnego, kilka czasem kilkadziesiąt podstron. Piszę w PHP5 (bez OOP) i MYSQL. Do tego robię też HTML, CSS i JAVASCRIPT. Pytanko jest takie, czy warto przechodzić na jakiś FRAMEWORK i OOP? Teraz mam zbiór własnych funkcji (jakieś 80kB) i wystarcza mi on w zasadzie w zupełności. Oczywiście mam szkielet strony (prawie MVC) i CMS i nowe zlecenie sprowadza się w zasadzie do niedużych modyfikacji. Zleceń mam dużo, zarabiam na nich dobrze i niby jest super ale może czas na zmiany? Jakie Wasze zdanie? Przejrzałem wstępnie dokumentacje kilku najpopularniejszych FW i prawie nic nie zrozumiałem. Ale wiadomo, że początki są trudne. Tylko nie wiem czy warto, jak uważacie? I jeszcze bardzo ważna sprawa. Większość moich zleceń to małe i proste strony na hostingach współdzielonych. Często są to najtańsze oferty tego typu. Zwykle jest możliwość edycji .httaccess i php.ini ale nie zawsze, o powłoce systemu można zapomnieć. Serwery są wolne, więc, żeby strony ładnie śmigały, to poza systemem cache muszą być wydajnie napisane. Czy przy takich wymaganiach FW się sprawdzą? Jeśli tak, to które? Przeczytałem kilka wątków tutaj na forum i wstępnie skreśliłem Zendframework i Symfony (ponoć na sharedach sobie nie radzą i są wolne). Ale i tak zostaje ich pełno, tutaj znalazłem listę http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of...rameworks#PHP_2 Co innego byście polecali? Tylko koniecznie, żeby dokumentacja i przykłady była zrozumiała. Oczywiście zdarza się, że robię coś co ma stanąć na dedyku i wtedy nie mam jakiś wydajnościowych ograniczeń ale jest to raczej margines a poza tym jak widzę paczkę z FW która ma więcej niż kilka mega to ta waga mnie przeraża. Z góry dziękuje za pomoc! Grześ Strawiński Ten post edytował grzestra 8.05.2010, 23:10:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 04:18 |