Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Co jądro, a co moduły, czy to w ogóle potrzebne?
Asmox

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
znam już nawet nieźle PHP i chciałem stworzyć swoją prawdziwą stronę, a może CMSa, na którym zbudowałbym moją witrynę. Postanowiłem odpuścić sobie pliki z treściami stron i wszystko oprzeć na bazie danych. Czytając nieco o czymś takim jak jądro aplikacji doszedłem do wniosku... że w ogóle tego nie rozumiem. Znaczy rozumiem tylko teorię - czyli że jest to taki najważniejszy element aplikacji, na nim się wszystko opiera, przez nie się wszystko uruchamia itd... natomiast moduły to takie małe dodatki, które wzbogacają funkcjonalność strony o ciekawe dodatki.
I to wszystko. Powiem szczerze, że często z analizą nowych rozwiązań jest tak, że nie mam do nich przykładów i bardzo szybko się gubię. Czy mógłby mi ktoś pokazać swoje przykładowe rozwiązanie? (1)
Chciałem też dojść co jest elementem jądra, a co tylko modułem. Jak dojdzie do tego MVC to już w ogóle się gubię.
Oczywiście moja pozycja w tej wypowiedzi wygląda na bardzo nieobeznaną - aż się prosi żeby odpisać, żeby sobie popatrzeć w googlach (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Jednakże ja już patrzyłem np. na temat Jak pisać jądro - i znalazłem tam np. wzmiankę o DB co w MVC jest chyba klasyfikowane jako element Modelu i Smarty, czy jakiś inny system szablonowy co jest Widokiem, więc tak jakby się mieszało. Czy dobrze rozumiem, że albo się robi MVC albo jądro + moduły? (2)
I ostatnie pytanie: Kiedy opłaca się pisać aplikację w ten sposób (jądro + moduły)? (3)
Stawiałem numerki przy pytaniach, aby ktoś, kto chciałby mi odpowiedzieć wiedział o co tak naprawdę mi chodzi.
Pozdrawiam
Asmox
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 18.09.2025 - 19:27