![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Postanowiłem użyć (właściwie, to dopiero zaczynam (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) do budowania layoutu pseudoklas :before i :after.
No i załóżmy taką podstawową strukturę: content ma coś w rodzaju zaokrąglonych rogów (stałej szerokości). W związku z tym wyprodukowałem obrazek, który zawiera te detale. CSS wygląda w - mniej więcej - ten sposób:
No i dla pseudoklasy :before rogi są wyświetlone tak, jak być powinny - nie ma zastrzeżeń. Jednak :after jest wyświetlany zaraz po :before, a nie za #content, w taki sposób, że wygląda to tak: (IMG:http://wstaw.org/m/2010/03/16/2010-03-16__16_20_2916_20_29_png_300x300_q85.jpg) Co ciekawe, gdy zamiast selektora #content:after użyję #footer:before, to wszystko jest jak trzeba. Niech mnie ktoś oświeci, co ja robię źle, bo już kombinowałem clearami/floatami/displayem/etc i nie mam do tej pory pomysłu... EDIT: udało mi się dojść, co było nie tak. Elementy :before/:after są przed/za dla zawartości wewnątrz warstwy. Stąd już ostatnia prosta:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:47 |