![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, raczkuję w PHP, więc szukam pomocy i tłumaczenia tutaj
![]() Proszę raczej unikać zbyt fachowego nazewnictwa, bo po prostu mogę nie zrozumieć ![]() Ostatnimi czasy męczę się, żeby pobrać wyniki z bazy MySQL (3 pola, id, nick, mail) i sprawdzić, czy nie ma gdzieś pozycji o nicku np. "Nick". Po pobraniu całej tabeli (* from tabela) zatrzymuję się, bo nie wiem jak to ogarnąć. Która tablica jest najlepsza, na tego typu dane? fetch_array, row czy assoc? Jak właściwie działa asocjacyjna? (proszę na chłopski rozum, i wujek google i wiki posiada raczej trudne nazewnictwo i nie podają struktury budowy). Z tym rodzi się kolejny problem. Jeśli już pobiorę tablicę z bazy, jak przejrzeć kolejne wyniki, lecąc od ID 1, do ID (np.) 20? Z tego, co tłumaczył mi mój nauczyciel, wybrać pole można przez nazwa_tabeli[0], [1], lub [2], w moim przypadku, bo assoc podobno zwraca tablicę numeryczną. Jak w takim przypadku pobrać z pola nazwa_tabeli[0] wynik dla nicka o ID 2? Dziękuję z góry za pomoc. Proszę mnie tutaj nie karcić, bo to zniechęca ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:07 |