Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] W jaki sposób przekazywane są duze ilości danych w Sesji ?, prosze o wyjasnienie w zrozumialy sposob
InosU31

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mam taki maly problem bo nie zabardzo rozumiem w jaki sposob sa przekazywane wieksze ilosci danych w sesji, tzn.

dobrym przykladem bylby tu koszyk zakupowy. Powiedzmy ze ktos wchodzi na strone i dodaje do koszyka jakies rzeczy, np. ksiazki. Nastepnie robi nadal zakupy poruszajac sie po stronach a w koszyku dodane pozycje nie znikaja.

I chialbym sie dowiedziec w jaki sposob sie takie cos robi.
czy tak:
  1. $_SESSION['ksiazka1'] = "nazwa_ksiazki_1";
  2. $_SESSION['ksiazka2'] = "nazwa_ksiazki_2";

i te dane z koszyka wendruja w tych zmiennych sesyjnych

czy jakos inaczej bo nie zabardzo rozumiem tego.

Na niektorych stronach pisza ze np. jesli jestes zalogowany to $_SESSION['cokolwiek'] = 1; a jesli nie to jest rowne 0, - ok to rozumiem, jak sesja dziala tez rozumiem ale nie potrafie sobie wyobrazic jak te dane (wieksze ilosci) dodane do tego koszyka wedruja sobie po stronach i nie sa wcale zapisane w bazie ani w plikach.

inny przyklad:

Wysylam sobie cos postem, powiedzmy kilka danych typu imie, nazwisko, wiek, email. Daje na formularzu przycisk "Dalej" i w ten sposob przeladowuje sie na inna strone gdzie jest nastepny formularz z innymi danymi : miejscowosc, kod pocztowy, telefon. I w tym miejscu mam przycisk "Wyslij dane". I chodzi mi o to jak za pomoca sesji przeslac te pierwsze dane do drugiej strony tak aby dopiero po nacisnieciu "Wyslij dane" zapisac je razem w bazie.

moglby mi ktos to w miare prosty sposob wyjasnic i ewentualnie podac jakis przyklad?

z gory dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:17