Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Sortowanie elementów z kilku tablic równocześnie według własnego alfabetu
QooBooS

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Przy użyciu zwykłej funkcji sortowania tablic (array_multisort), kompilator posortował mi jej elementy alfabetycznie. Ja chciałbym nieco zmienić szyk tych elementów, tzn. tak jakby przenieść wcześniej w alfabecie niektóre znaki. Chciałbym, aby podkreślnik _ był przed literami (elementy nie zawierają polskich znaków).
Chciałbym też, aby razem z daną tablicą sortowały się w ten sam sposób inne tablice, czyli wypadałoby zamieszać w to funkcję array_multisort.
Aktualnie mam taki kod:
  1. $array_lowercase = array_map('strtolower', $name);
  2. array_multisort($array_lowercase, $name, $id, $body, $klasy);

Całość działałaby tak:
  1. $tablica = array("ala", "alo", "ali", "al_");

powinna zostać posortowana tak:
Kod
al_
ala
ali
alo

Znalazłem coś na ten temat na algorytmy.pl (sortowanie według własnego alfabetu), jednak strona jest płatna, a ja aktualnie nie mam tyle pieniędzy, żeby rozdawać je na prawo i lewo. Może wy coś poradzicie? Może funkcja uksort()? usort()?
Proszę pamiętać, że równolegle powinny się sortować cztery tablice, zachowując wszędzie taką samą kolejność w stosunku do stanu początkowego (czyli: jeśli element 1 z pierwszej tablicy idzie na trzecie miejsce, to to samo się dzieje z elementami '1' w pozostałych tablicach).

Ten post edytował QooBooS 1.03.2010, 22:51:41
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:39