![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2005 Skąd: Żary Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W skrócie jak odczytać ścieżkę bezwzględną katalogu root directory (katalogu głównego serwera)
W jaki sposób programowo odczytać ścieżkę bazową na koncie serwera. Dokładniej chodzi o to że chciałbym do wykonanego przez siebie skryptu dostawić plik instalacyjny w którym odczytana by była ścieżka folderu bazowego a by w nim zainstalować folder z plikami. podam przykład dla konta na serwerze ehost.pl. folder bazowy (który nie wiem jak odczytać) uzytkownika to jest np. /home/users/twoje_konto/ a folder z plikami widocznymi w przeglądarkach to jest: /home/users/twoje_konto/public_html/jakas_strona/ Wszystko ma miejwięcej dziaółać tak: kopiuję pliki instalacyjne do konta /home/users/twoje_konto/ wywołuję w przeglądarce plik np instal.php który odczytuje ścieżkę do folderu /home/users/twoje_konto/ i instaluje tam folder np z plikami inkludowanymi do głównego skryptu lub innymi zasobami które potrzebuję aby dla bezpieczeństwa były powyżej folderu publicznego. Może problem jest błachy i o czymś nie wiem. naraazie nic innego nie znalazłem oprócz tego: ini_get('open_basedir'); Ten post edytował dariusz_w 20.12.2009, 18:48:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 22:31 |