Witam. W php nadal raczkuję i ostatnio natrafiłem na pewien problem. Otóż na serwerze na którym musi by postawiona strona nie jest obsługiwana funkcja "mail" ze standardowego formularza. Jedyna słuszna opcja, to wysyłanie takiego formularza ze strony poprzez jakiś serwer smtp. Pisząc do administratora strony otrzymałem w odpowiedzi taki oto link:
http://instrukcja.opoka.org.pl/www-mail.htmlJednakże nie potrafię tego wykorzystać. Chodzi mi o to, by w wyznaczonym miejscu na stronie znalazły się 3 pola tekstowe: Imię i Nazwisko, Adres Email oraz tekst. Potrwierdzane przyciskiem wyślij. Po "kliknięciu" wyślij sprawdzone mają być pola mail i tekst. Wiadomość zaś ma zostać dostarczona na adres email: email@poczta.pl (adres później będzie zupełnie inny). Formularz, z którego zawsze korzystałem miał taką formę:
<?php
// sprawdzamy, czy zmienna $submit jest pusta
if (empty($_POST['submit'])) { // wyświetlamy formularz
echo "<table border=\"0\"><form method=\"post\">
<tr>
<td>Imię i nazwisko: </td>
<td><input type=\"text\" name=\"imie\" style=\"width: 250px\"></td>
</tr>
<tr>
<td>Adres E-mail:</td>
<td><input type=\"text\" name=\"email\" style=\"width: 250px\"></td>
</tr>
<tr>
<td>Nazwa firmy:</td>
<td><input type=\"text\" name=\"firma\" style=\"width: 250px\"></td>
</tr>
<tr>
<td>Tel. kontaktowy:</td>
<td><input type=\"text\" name=\"tel\" style=\"width: 250px\"></td>
</tr>
<tr>
<td>Treść wiadomości:</td>
<td><textarea name=\"tresc\" style=\"width: 250px; height: 100px\"></textarea></td>
</tr>
<tr>
<td>Potwierdź: </td>
<td><input type=\"checkbox\" name=\"potw\" />Zgadzam się na otrzymanie informacji handlowej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną.</td>
</tr>
<tr>
<td> </td>
<td><input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Wyślij\">
</tr>
</table>";
}
// sprawdzamy, czy zmienne przesłane z formularza nie są puste
elseif (!empty($_POST['tresc']) && !empty($_POST['imie']) && !empty($_POST['email']) && !empty($_POST['tel']) && !empty($_POST['potw'])) { // jeżeli powyższy warunek jest spełniony tworzona jest wiadomość
// zmienna $message zawiera treść wiadomości
$message = "<b>Wysłał:</b> $_POST[imie]<br/><b>E-mail:</b> $_POST[email]<br/> <b>Firma:</b> $_POST[firma]<br/><b>Tel:</b> $_POST[tel]<br/><br/><b>Treść wiadomości:</b><br/>$_POST[tresc]<br/><br/>----------------------------<br/>Zgadzam się na otrzymanie informacji handlowej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną.";
// zmienna $header zawiera przede wszystkim adres zwrotny
$from = "$_POST[imie_nazwisko] <$_POST[email]>";
$header = "From: $from\nReply-to: $from\nMIME-Version: 1.0\nContent-type: text/html; charset=UTF-8";
// funkcja mail() za pomocą której wiadomość zostanie wysłana
@mail("twój@adres.com","Pytanie ze strony www.strona.com","$message","$header") or
die('Nie udało się wysłać wiadomości'); // wyświetlenie komunikatu w przypadku powodzenia
echo "<div align=\"center\"><strong>Wiadomość została wysłana poprawnie!</strong></div>"; }
// lub w przypadku nie wypełnienia formularza do końca
else echo "<span style=\"color: #FF0000; text-align: center;\">Wypełnij wszystkie pola formularza! Nie zapomnij potwierdzić informacji handlowych!</span> <a href='kontakt.php'>Wróć do pisania</a> <br/>";
?>
Niestety na tym serwerze nie działa...
Mam nadzieję, że w miarę jasno wytłumaczyłem problem, jeśli nie to czekam na ew. pytania. Pozdrawiam.