![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Ucze się PHP tzn mam zamiar, z książki "PHP 5" Wprowadzenie Helion. Taka biało turkusowa czy jak inaczej nazwać ten kolor (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Ogólnie programuje w C++ raczej. Ale do pracy muszę opanować PHP. Postawiłem serwer WAMP tak mocno zachwalany, miałem problemy z MYSQL, ale sobie poradziłem (zmieniłem mu port z 3306 na 3307) no i się włącza. Nie chce mi działać PHPMyAdmin ale co tam. Da się bez tego podobno żyć. Ale chyba jednak nie, bo się okazuje że serwer nie działa poprawnie albo w książce są stare kody. Tworze stronę z takim kodem: <head> <title>Untitled Document</title> </head> <body> <b> <?php if ( $_POST['uzytkownik'](IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) { print "Witaj, "; print $_POST['uzytkownik']; print"!"; } else(print <<<_HTML_ <form method="post" action="$_SERVER['PHP_SELF']"> Twoje imię:<input type="text" name="uzytkownik"> <br/> <input type="submit" value"Powiedz witaj"> </form>) _HTML_; ?> </b> </body> </html> " dostaje taki błąd: Parse error: parse error in C:\wamp\www\2.php on line 11 To tworze prostszą wersje czyli arkusz taki: "<head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>Untitled Document</title> </head> <body> <form method="POST" action="powiedz_witaj.php"> Twoje imię:<input type="text" name"uzytkownik" /> <br /> <input type="submit" value="Powiedz witaj" /> </form> </body> </html>" i taki plik php: "<?php print "Witaj"; print $_POST['uzytkownik']; print "!"; ?>" (z tą całą resztą ale nie chciałem już spamować (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) ). No i dostaje takie błąd wtedy: Witaj Notice: Undefined index: uzytkownik in C:\wamp\www\powiedz_witaj.php on line 11 ! Z góry dziękuje za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . P.S. Niby znalazłem że muszę wstawić isset przed zmienną ale nie da się tego zrobić inaczej? Ten post edytował Angel 2.11.2009, 11:54:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:36 |