Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Strona na hasło ---> ocena skryptu
franz87

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,zrobiłem pewną stronę dla kilku znajomych.Mam tam pewną podstronę,którą chciałbym,żeby była chroniona hasłem.
Na php się zabardzo nie znam,ale zdołałem napisać krótki skrypt,który działa,ale wymaga kilku poprawek.Działa on na jednej instrukcji warunkowej if else.
Moje pytanie,czy kod przedstawiony poniżej,jest w miare bezpieczny i może być zastosowany w takiej stronce domowej?
Na tą stronkę będzie wchodziło góra 5 osób,każdy będzie miał to samo hasło,które jest sztywno wpisane w kod skryptu,więc żadana baza danych nie jest mi potrzebna.Login'ów tez nie będzie.Oto skrypt:

1. <center>
  2. <?php
  3. $haslo = trim($_POST['haslo']);
  4.  
  5.  
  6. echo '<form action="" method="post">
  7. <input type="text" name="haslo" style="width: 100px;" /><br />
  8. </textarea><br />
  9.  
  10. Wpisz haslo:
  11. <br>
  12.  
  13. <input type="submit" value="Zaloguj/Wyloguj" />
  14. <font>';
  15. [color="#FF0000"] \\tu do zmiennej $haslo wpisuje haslo(JAKIES_HASLO)[/color]
  16. if($haslo == JAKIES_HASŁO)
  17. {
  18.  
  19. ?>
  20.  
  21. // tu wykonuje sie kod html strony
  22.  
  23. <?php
  24.  
  25. }else
  26. {
  27.  
  28. }

Tak jak mówiłem wszystko działa,moje pytanie czy skrypt ten może być zastosowany w stronie domowej,tak aby był w miare bezpieczny?
Jest jeszcze jeden problem.Gdy po raz enty wchodze na strone i wpisuje haslo wpisując pierwszą litere hasła,system już mi podpowiada co mogę chcieć wpisać i widać poprzednie haslo ktore wpisalem.Jak temu zaradzić?

PS:Wiem ,że na necie są gotowe skrypty stron z hasłem,ale fajnieby było jakby pomogliście mi zmodyfikować ten zrobiony przeze mnie

Pozdro
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.09.2025 - 23:26