![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Usłyszałem ostatnio o CMS-ach. Wiem, że temat był wałkowany już kwadrylion razy, ale ja nieco pod innym kątem. Robię serwis. Z jednej strony, wiadomo - chciałbym szybko. Teoretycznie mogę sobie wszystko zrobić sam w PHP, bazie i też graficznie. Z drugiej słyszałem od ludzi zajmujących się BIZNESEM, że takie podejście jest niedobre. Najlepiej zlecić wszystko osobom trzecim. Uważam, że mają sporo racji, choć tylko połowicznie. Bo robiąc wszystko sam, na pewno opóźniam ewentualne korzyści z biznesu, ale zyskuję cenne "know-how". Tu mi przyklasną informatycy. Obie strony mają po części rację. Teraz pytanie. Chciałbym się dowiedzieć czy jeśli zakupię sobie takiego Cms-a to nie zwiążę sobie dosyć poważnie rąk? Mój pomysł na serwis jest dosyć autorski i choć bazuje na sieci społecznościowej to nie jest to typowy klon naszej-klasy typu znajomizpracy.pl czy koledzyzpodworka.pl. Myślę zatem, że nie ma Cms-a "skrojonego" pod mój pomysł, choć sporo modułów można by wykorzystać. Czy z takim Cms-em można zrobić wszystko? Czy można go potem SAMODZIELNIE modyfikować? Czy da się zrobić tylko to, co przewidział autor? A jeśli tak, to czy w łatwy sposób? Powiedzmy, że część pracy mogę wykonać sam. Ale gdyby moduły związane z podstawową obsługą użytkowników były już "gotowe" to przyspieszyłoby mi pracę. Czasu mam sporo. Chęci do nauki też, a sporo z PHP i innych potrzebnych języków już poznałem. Ale jestem też trochę niecierpliwy. Polecacie mi zainteresować się Cms-ami czy dłubać swoje od zera, żeby mieć ewentualnie coś na kształt swojego Cms-a w przyszłości? Ten post edytował qrzysztof 4.10.2009, 22:53:28 -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:22 |