![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Jak najlepiej zarządzać zdjęciami w bazie danych? Powiedzmy, że chodzi o sklep, w którym są produkty poukładane w różnych kategoriach. Każdy produkt może mieć zdjęcia (albo ulotki pdf). Oczywiście produkt ma też opis, nazwę. Jak zaprojektować taką bazę w której każdy produkt może mieć różną liczbę zdjęć? Wymyśliłem sobie takie proste rozwiązanie tabela zdjecia PRODUCT_ID | FOTO_NAME i jeśli produkt ma kilka zdjęć to kilka razy pojawi się jego id w tej tabeli ale różne będą nazwy zdjęć. Jest jeszcze sprawa kolejności zdjęć. Jedyne na co wpadłem to dodatkowa kolumna ORDER. Pobierałbym nazwę zdjęć dla danego PRODUCT_ID i sortował według kolumny ORDER. Ale może macie jakiś lepszy pomysł? I na koniec, czy zdjęcia trzymać w folderze danego produktu, czy jakoś inaczej to poukładać? Teraz mam folder BASE/XXXX i każdy produkt ma swój własny folder (taki jak PRODUCT_ID). Tylko, że jeśli produkty mają takie samo zdjęcie to musiałbym je mieć powtórzone w każdym folderze - spory minus. Jak to rozplanować, żeby było lepiej. pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 22:39 |