![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem być może jest trywialny.
Chodzi o to, iż często spotykam się z sytuacją, gdzie muszę z poziomu php przekazać sobie kilka zmiennych opisujących dany znacznik, które potem będę używał w js. Przykładowo: - mam pole input i chcę przekazać informacje o sposobie walidacji (typ_walidacji, min_dlugosc, max_dlugosc, komunikat_bledu). - mam pole select i zestaw opcji, chcę w opcjach schować informację umożliwiające po naciśnięciu przycisku ułożenie ich w drzewko. I tu pytanie - jaki kod html stworzyć w php, by te zmienne sobie schować, nie naprodukować zbędnego kodu html albo nie spowolnić zbytnio strony, i by były dostępne z poziomu DOM we wszystkich przeglądarkach? Aktualnie dane serializuję i chowam w rzadko używanym lang, natomiast denerwuje mnie używanie czegoś niezgodnie z przeznaczeniem. Chowanie zmiennych w polu #id mija się z celem i przeznaczeniem identyfikatora. Dodawanie class jest dobre na flagi, ale nie na stringi, do tego może narobić bałaganu w cssach. Produkowanie dla każdego znacznika sparowanego hiddena to przsadna nadmiarowość. Problem, sądzę, jest na tyle powszechny, że musi istnieć prawidłowe i dedykowane jego rozwiązanie, bez zbędnej kombinatoryki. Będę wdzieczny za sugestie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:08 |