![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 11 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli mam klasę o nazwie Polaczenie z prywatnym konstruktorem do połączenia z bazą danych, a chciałbym używać PDO (PDO umożliwia komunikację z wieloma bazami danych) to przez to, że mam prywatny konstruktor to nie mogę dziedziczyć po klasie PDO, bo inaczej dostaję błąd:
Access level to Polaczenie::__construct() must be public (as in class PDO) A ja chcialbym moc wysylac zapytania do bazy danych przy uzyciu funkcji prepare() pochodzacej z klasy PDO w ten sposob:
Ale dostaje blad: Call to undefined method Polaczenie::prepare() Bo ta metoda jest w klasie PDO. Co mam zrobic ? Moglbym caly powyzszy kod wstawic do specjalnie utworzonej w tym celu metody w klasie Polaczenie i wtedy byloby ok, ale co ja mam tworzyc dla kazdego inserta oddzielna metode w klasie Polaczenie ? To jak mialbym inserty wykonywane na tabelach np. ksiazki, autorzy itd. ladowac je wszystkie do klasy Polaczenie ? Bez sensu. Co powinienem zrobic ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:26 |