Witam , napisałem sobie skrypt logowania i nie wiem czemu ale wydaje mi się, że jest strasznie cienko zabezpieczony , tzn jest to mój drugi skrypt (po próbach ) i nie spodziewam się skryptu nie do obejścia ale takiego chociaż dość dobrego , możecie zerknąć na to i dać swoją opinie ? (tylko bądźcie wyrozumiali dla mnie, proszę (IMG:
style_emoticons/default/smile.gif) (wiem, że jest do tego dział ale ja bym w razie czego chciał jakąś pomoc co do tego skryptu, tzn jakieś inne sposoby czy coś ) )
<?php
if(!isset($_REQUEST['action'])){ header('Location: index.php?page=news'); }else{
switch($_REQUEST['action']){
case 'Zaloguj':
if(!isset($_POST['login']) OR
!isset($_POST['haslo']) OR
strlen($_POST['login'])<1 OR
strlen($_POST['haslo'])<1
){ header('Location: index.php?page=news'); }else{
if(preg_match('/^[a-zA-Z0-9\_\-]{3,20}$/D', $_POST['login']) AND
preg_match('/^[a-zA-Z0-9]{4,20}$/D', $_POST['haslo'])){ include 'conn.php';
/// Tutaj dodałem według wskazówek szanownych forumowiczów przepuszczanie przez sha1 hasła :)
$sql="SELECT * FROM user WHERE login='".$login."' AND haslo='".$haslo."' LIMIT 1 ";
$_SESSION['login']=$row['login'];
$_SESSION['lvl_acc']=$row['lvl_acc'];
$sql="UPDATE user SET ostatnia_wiz='".date("Y-m-d H:i:s", time())."' " . "WHERE id=".$row['id']." ";
echo '<div id="kom"><div id="tab">Komunikat</div>'; echo 'zalogowano<br><br>'; echo '<a href="index.php?page=news">Powrót na stronę głowną </a>'; }else{
echo '<div id="kom"><div id="tab">Komunikat</div>'; echo 'Złe hasło bądź login<br> '; echo '<a href="index.php?page=news">Powrót na stronę głowną </a>'; }
}else{
echo '<div id="kom"><div id="tab">Komunikat</div>'; echo '<a href="index.php?page=news">Powrót na stronę głowną </a>'; }
}
break;
case 'Wyloguj':
echo '<div id="kom"><div id="tab">Komunikat</div>'; echo '<a href="index.php?page=news">Powrót na stronę głowną </a>'; break;
default:
header('Location: index.php?page=news'); break;
}
//koniec switch'a
}
?>
(To jest sam skrypt który otrzymuje dane z formularza, przetwarza i loguje )
Ten post edytował kamillo121 24.08.2009, 15:30:14