Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php] Własny mechanizm sesjowy czy php, Własny mechanizm sesjowy czy php - ktora opcja bardziej wydajna?
vadergb

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mam pewien dylemat co wybrac: wlasny mechanizm sesjowy czy ten co dostarcza php.

Sesje maja mi pomoc tylko w logowaniu (ciasteczka w autologowaniu) + ew. ustawienie jakieis kategorii.

W sesji bedzie zapisywany: user_id, status uzytkownika(nieaktywny,aktywny,vip) - jest sens cos wiecej zapisywac np. nick, login etc.?

Ciasteczka natomiast w autologowaniu oraz w ustawieniu jezyka strony.

Liczbe osob online - bede zapisywal w bazie na zasadzie ip.

Nie wiem czy jest jakikolwiek sens tworzenia wlasnego mechanizmu - z tego co wiem raczej nie jest wydajeniejszy. Nie bede dodawal ze $_SESSION[user_id]
moge wywolac w kazdej klasie(wszedzie) gdzie mi sie podoba - nie musze nic przekazywac.

Chcialbym poznac opinie kogos z wiekszym doswiadczeniem. Bo ja nie widze zadnych udogodniej, ktore daje wlasny mechanizm.

pozdrawiam

UPDATE
Hmmm tak siedze i mysle - moze by polaczyc sesje z php z wlasnym mechanizmem: np. dane zapisywac w $_SESSION i w bazie danych(zeby wiedziec kto kiedy wszedl, ile osob online itp.)? - jednak przez to dochodza 1-3 zapytania.

Ten post edytował vadergb 17.08.2009, 00:30:05
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:53