![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
Probuje ogarnac jak dziala active record juz od 2 dni, potrzebuje tego zeby napisac moja pierwsza porzadna aplikacje obiektowa. Natknalem sie na jakies marne materialy w internecie na ten temat, grzebalem na forum i ciagle malo rozumiem, wiem ze chodzi tutaj o mapowanie tabeli na obiekty ale z implementacja mam juz problem, jesli ktos moglby mi wytlumaczyc kilka rzeczy bede wdzieczny. Oto co do tej pory napisalem z pomoca kolegow a zaraz zadam pytania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Powyzej mamy klase opakowujaca polaczenie z baza danych, no i tutaj raczej nie ma jakis niespodzianek, wszystko jasne Teraz kolejna klasa :
No i tutaj zaczynaja sie schody, po pierwsze co oznacza ten zapis ?
Głownie chodzi mi o odwolanie sie za pomoca dwukropka, czy $db jest zmienna statyczna ze w taki sposob jest tutaj odwolanie ? Nastepnie kolejny rzecz, po dyskusjach z kolega powiedzial mi ze jednak lepiej byloby klase Active Record rozbic na dwie klasy aby zrezygnowac z funkcji statycznej find() , wyglada to wtedy tak :
W tym przypadku nie rozumiem dlaczego jest to rozbite na dwie klasy, tzn wiem dlaczego ale nie znam mechanizmu rzadzacego tym procesem, no i sprawia mi klopot zrozumiene tej linijki :
nie wiem poprostu czy db jest metoda czy zmienna no i jak to powinno dzialac ...... Licze ze znajdzie sie dobra dusza ktora przyblizy mnie od zbudowania mojej aplikacji (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Wolfie 13.08.2009, 12:43:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 07:47 |