![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Mam pewien problem dotyczący PHP i MySQL'a. Wykonuję pewną aplikację w PHP i stanąłem w pewnym momencie. Mam powiedzmy 5 tabel, (które w skrócie przedstawiam poniżej): KOMENTARZE id_komentarza PK treść_komentarza data_dodania UZYTKOWNIK id_uzytkownika PK imię nazwisko SPRZĘT id_sprzętu PK nazwa_sprzętu KOMENTARZE_UZYTKOWNIKÓW id_użytkownika FK id_komentarza FK KOMENTARZE_SPRZETU id_sprzetu FK id_komentarza FK Problem polega na tym, że chcę, aby zalogowany użytkownik mógł dodawać komentarze dla konkretnych sprzętów. Mam wydobyte id_użytkownika i id_sprzętu. Potrzebuję jeszcze zdobyć id_komentarza, które dodawane jest automatycznie jako AUTOINCREMENT. Po wypełnieniu formularza dodającego komentarz i kliknięciu - "dodaj komentarz" powinny zostać zapisane dane do tabeli KOMENTARZE oraz do tabel pośrednich KOMENTARZE_UZYTKOWNIKOW i KOMENTARZE_SPRZETOW. Nie ma problemu z zapisem danych do tabeli KOMENTARZE, ale za to nie wiem jak zapisać dane do pozostałych w/w dwóch tabel pośrednich. Myślałem żeby stworzyć może jakiś trigger, ale nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie, a poza tym żeby zapisać dane do tabel pośrednich - muszę znać id_komentarza, które w danym momencie zapisuję - i to jest największy chyba problem. W jaki sposób mogę podczas zapisywania tabeli, wyciągnąć jej id (id_komentarza), gdy id jest AUTOINCREMENT? Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, w jaki sposób powinienem to wykonać? Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:47 |