Witam
Na wstępie chcę zaznaczyć, że wykorzystane skrypty nie są mojego autorstwa są jedynie przerobione pod bazę z której korzystam. Pochodzą z różnych źródeł.
Mam już stworzoną bazę, wyświetlanie rekordów, dodawanie przez formularz.
Najpierw przedstawię trochę kodu, aby było wiadomo o co chodzi.
Formularz dodawania zdjęć:
<form method="post" enctype="multipart/form-data"> <table width="350" border="0" cellpadding="1" cellspacing="1" class="box"> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="2000000"> <input name="userfile" type="file" id="userfile"> <td width="80"><input name="upload" type="submit" class="box" id="upload" value=" Upload "></td>
Skrypt dodający dane zdjęcia (typ, ścieżkę itp.) do Bazy MySQL:
<?php
require "connection.php";
connection();
$uploadDir = 'C:/serwer/strony/uploads/';
if(isset($_POST['upload'])) {
$fileName = $_FILES['userfile']['name'];
$tmpName = $_FILES['userfile']['tmp_name'];
$fileSize = $_FILES['userfile']['size'];
$fileType = $_FILES['userfile']['type'];
$filePath = $uploadDir . $fileName;
if (!$result) {
echo "Error uploading file"; }
{
}
$query = "INSERT INTO upload2 (name, size, type, path ) ".
"VALUES ('$fileName', '$fileSize', '$fileType', '$filePath')";
echo "<br>Files uploaded<br>"; }
?>
Formularz dodający rekordy:
<form action="logowanie_udane.php" method="post"> <input type="text" name="Nazwa" /><br /> <input type="text" name="Typ" /><br /> <input type="submit" value="dodaj" name="main" />
Skrypt dodający rekordy do bazy:
<?php
// odbieramy dane z formularza
$Nazwa = $_POST['Nazwa'];
$Typ = $_POST['Typ'];
$Opis = $_POST['Opis'];
if($Nazwa and $Typ and $Opis) {
or
die('Brak połączenia z serwerem MySQL'); or
die('Nie mogę połączyć się z bazą danych'); $ins = @mysql_query("INSERT INTO stacje_trafo SET Nazwa='$Nazwa', Typ='$Typ', Opis='$Opis'"); if($ins) echo '<font color="#fff">Rekord o ID: '.$id.' został dodany poprawnie</font>'; else echo 'Błąd nie udało się dodać nowego rekordu'; }
?>
Wreszcie wyświetlenie rekordów z bazy w tabeli:
<?php
or
die('Błąd zapytania'); echo "<table cellpadding=\"2\" border=1 align=center bgcolor=#FAFAFA>"; echo "<th>".Nazwa
."</th>"; echo "<th>".Opis
."</th>"; echo "<td>".$r[1]."</td>"; echo "<td>".$r[2]."</td>"; echo "<td>".$r[3]."</td>"; <a href=\"logowanie_udane.php?a=del&id_stacje={$r[0]}\">DEL</a>
<a href=\"logowanie_udane.php?a=edit&id_stacje={$r[0]}\">EDIT</a>
</td>";
}
}
$id = trim($_GET['id_stacje']); if($a == 'del' and
!empty($id)) { mysql_query("DELETE FROM stacje_trafo WHERE id_stacje='$id'") echo '<font color="#fff"> Rekord został usunięty z bazy </font>'; }
?>
Zdjęcie jest dodawane do katalogu "uploads/", dane o zdjeciu sa wpisywane jako kolejny rekord w tabeli "upload2"
dodatkowe rekordy do bazy w tabeli "stacje_trafo" są dodawane oddzielnym formularzem
Jak umożliwić wyświetlanie zdjęć ?
(IMG:
http://www.energomex.pl/table.jpg)
1. Czy zlikwidować dodatkową tabelę ze zdjęciami "upload2"? i zamiast tego upychać zdjęcia w kolumnie bez dodatkowych zmiennych jedynie samo "Path" w odpowiedniej tabeli - "stacje_trafo" ?
2. Czy mogę wykorzystać istniejącą już tabelę ze zdjęciami "upload2" ?
3. Stworzyć następną kolumnę za "Opis" ? która będzie przekierowaniem do skryptu wyświetlającego zdjęcia przypisane po ID ?
Proszę o pomoc, jeśli ktoś nie ma czasu to proszę o kontakt ze mną i możemy się dogadać.
Ten post edytował Yoozer 27.05.2009, 19:41:37
Powód edycji: [erix] temat się przesiadł do sąsiedniego przedziału