![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę zrobić stronę w PHP, która odczytuje, zapisuje i wyszukuje wartości z bazy danych. Odczytywanie mam zrobione, teraz się zajmuje wyszukiwaniem i mam problem. Zrobiłem w HTML'u formularz o polach Marka, Model, Rocznik, Kolor (odpowiednio $a, $b, $c, $d). Chcę zrobić tak, by po wpisaniu np. Astra, 1999 wyszukało mi wszystkie astry niezależnie od koloru i ofc marki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) lub Honda, zielona i wyszuka mi wszystkie zielone hondy niezależnie od rocznika i modelu. Próbowałem to zrobić po warunkach. Już pierwszy warunek nie działa, albo raczej nie mam pojęcia jak go zrobić. Pierwszy musi sprawdzać czy wszystkie pola są zapełnione. Jeśli nie to kolejne 4 warunki muszą sprawdzać, które pole jest puste (która zmienna nie została zdefiniowana) i do każdego z nich 3 sprawdzające kolejne zmienne itd. Poniżej umieszczam kod z pierwszym tylko warunkiem. Nie działa, więc podpowiedzcie co zmienić i czy wogóle da sie to zrobić tak jak ja myślę. Z góry dzięki.
CODE Menu $a=$_POST["a"]; $b=$_POST["b"]; $c=$_POST["c"]; $d=$_POST["d"]; $i=mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal'); if(!@mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal')) { exit('Wystąpił błąd numer ('.mysql_errno().'): '.mysql_error().' '); } mysql_query("use kuba"); if(!empty($a=' ') && !empty($b=' ') && !empty($c=' ') && !empty($d=' ')) { $w=mysql_query("SELECT * FROM Samochody WHERE Marka='$a'AND Model='$b' AND Rocznik='$c' AND Kolor='$d' "); echo(''); echo('Samochody'); while ($r=mysql_fetch_assoc($w)) { echo('Marka: '.$r[Marka].''); echo('Model: '.$r[Model].''); echo('Rocznik: '.$r[Rocznik].''); echo('Kolor: '.$r[Kolor].''); echo(' '); } echo(''); } else { } ?> <HTML> <TITLE>Menu</TITLE> <BODY bgcolor="black"> <FONT color="white"> <?php $a=$_POST["a"]; $b=$_POST["b"]; $c=$_POST["c"]; $d=$_POST["d"]; $i=mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal'); if(!@mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal')) { exit('Wystąpił błąd numer ('.mysql_errno().'): <b>'.mysql_error().'</br>'); } mysql_query("use kuba"); if(!empty($a=' ') && !empty($b=' ') && !empty($c=' ') && !empty($d=' ')) { $w=mysql_query("SELECT * FROM Samochody WHERE Marka='$a'AND Model='$b' AND Rocznik='$c' AND Kolor='$d' "); echo('<table border="0">'); echo('<TR><TD colspan="2"><B>Samochody</B></TD></TR>'); while ($r=mysql_fetch_assoc($w)) { echo('<TR><TD align="right"><FONT color="white" size="4" face="Arial"><B>Marka: </B></TD><TD><FONT color="white" size="4" face="Arial">'.$r[Marka].'</TD></TR>'); echo('<TR><TD align="right"><FONT color="white" size="4" face="Arial"><B>Model: </B></TD><TD><FONT color="white" size="4" face="Arial">'.$r[Model].'</TD></TR>'); echo('<TR><TD align="right"><FONT color="white" size="4" face="Arial"><B>Rocznik: </B></TD><TD><FONT color="white" size="4" face="Arial">'.$r[Rocznik].'</TD></TR>'); echo('<TR><TD align="right"><FONT color="white" size="4" face="Arial"><B>Kolor: </B></TD><TD><FONT color="white" size="4" face="Arial">'.$r[Kolor].'</TD></TR>'); echo('<TR><TD colspan="2"> </TD></TR>'); } echo('</Table>'); } else { } ?> </BODY> </FONT> </HTML> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 12:57 |