Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Problem z warunkami w PHP
kuba242

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chcę zrobić stronę w PHP, która odczytuje, zapisuje i wyszukuje wartości z bazy danych. Odczytywanie mam zrobione, teraz się zajmuje wyszukiwaniem i mam problem. Zrobiłem w HTML'u formularz o polach Marka, Model, Rocznik, Kolor (odpowiednio $a, $b, $c, $d). Chcę zrobić tak, by po wpisaniu np. Astra, 1999 wyszukało mi wszystkie astry niezależnie od koloru i ofc marki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) lub Honda, zielona i wyszuka mi wszystkie zielone hondy niezależnie od rocznika i modelu. Próbowałem to zrobić po warunkach. Już pierwszy warunek nie działa, albo raczej nie mam pojęcia jak go zrobić. Pierwszy musi sprawdzać czy wszystkie pola są zapełnione. Jeśli nie to kolejne 4 warunki muszą sprawdzać, które pole jest puste (która zmienna nie została zdefiniowana) i do każdego z nich 3 sprawdzające kolejne zmienne itd. Poniżej umieszczam kod z pierwszym tylko warunkiem. Nie działa, więc podpowiedzcie co zmienić i czy wogóle da sie to zrobić tak jak ja myślę. Z góry dzięki.

CODE

Menu

$a=$_POST["a"];
$b=$_POST["b"];
$c=$_POST["c"];
$d=$_POST["d"];

$i=mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal');

if(!@mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal'))
{
exit('Wystąpił błąd numer ('.mysql_errno().'): '.mysql_error().'
');
}

mysql_query("use kuba");

if(!empty($a=' ') && !empty($b=' ') && !empty($c=' ') && !empty($d=' '))
{

$w=mysql_query("SELECT * FROM Samochody WHERE Marka='$a'AND Model='$b' AND Rocznik='$c' AND Kolor='$d' ");

echo('
');
echo('
Samochody');

while ($r=mysql_fetch_assoc($w))
{
echo('
Marka: '.$r[Marka].'');
echo('
Model: '.$r[Model].'');
echo('
Rocznik: '.$r[Rocznik].'');
echo('
Kolor: '.$r[Kolor].'');
echo('
');
}
echo('
');

}

else
{
}

?>

<HTML>
<TITLE>Menu</TITLE>
<BODY bgcolor="black">
<FONT color="white">

<?php

$a=$_POST["a"];
$b=$_POST["b"];
$c=$_POST["c"];
$d=$_POST["d"];

$i=mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal');

if(!@mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal'))
{
exit('Wystąpił błąd numer ('.mysql_errno().'): <b>'.mysql_error().'</br>');
}

mysql_query("use kuba");

if(!empty($a=' ') && !empty($b=' ') && !empty($c=' ') && !empty($d=' '))
{

$w=mysql_query("SELECT * FROM Samochody WHERE Marka='$a'AND Model='$b' AND Rocznik='$c' AND Kolor='$d' ");

echo('<table border="0">');
echo('<TR><TD colspan="2"><B>Samochody</B></TD></TR>');

while ($r=mysql_fetch_assoc($w))
{
echo('<TR><TD align="right"><FONT color="white" size="4" face="Arial"><B>Marka: </B></TD><TD><FONT color="white" size="4" face="Arial">'.$r[Marka].'</TD></TR>');
echo('<TR><TD align="right"><FONT color="white" size="4" face="Arial"><B>Model: </B></TD><TD><FONT color="white" size="4" face="Arial">'.$r[Model].'</TD></TR>');
echo('<TR><TD align="right"><FONT color="white" size="4" face="Arial"><B>Rocznik: </B></TD><TD><FONT color="white" size="4" face="Arial">'.$r[Rocznik].'</TD></TR>');
echo('<TR><TD align="right"><FONT color="white" size="4" face="Arial"><B>Kolor: </B></TD><TD><FONT color="white" size="4" face="Arial">'.$r[Kolor].'</TD></TR>');
echo('<TR><TD colspan="2">&nbsp;</TD></TR>');
}
echo('</Table>');

}

else
{
}

?>

</BODY>
</FONT>
</HTML>
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.09.2025 - 12:57