![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem, z którym męczę się już kilka godzin, ale rezultaty są ciągle mierne :/. Potrzebne mi jest stronicowanie wyników(do newsów pobieranych z bazy mysql), takie jak w phpBB, czyli: 1, 2, 3 ... 11, 12, 13 Następny Poprzedni 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 11, 12, 13 Następny Normalnie stronicowanie: poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | następna umiem napisać, i jest to dość proste, ale nie mogę dojść jak zrobić, aby w odpowiednim momencie pojawiały się te kropeczki. Szukałem na phpclasses, i próbowałem pozmieniać kod z phpbb(funkcja generate_pagination z pliku includes/functions.php), ale nic mi nie wychodzi. Jeśli ktoś wie jak napisać takie coś to proszę o pomoc(najlepiej od razu z przykładem, ponieważ nie bardzo mi dzisiaj idzie myślenie). BTW. szukałem na forum i znalazłem tylko linka do webcity, który teraz nie działa mój kod: [php:1:5c2f3e41f0]<?php $ile = 7; $q = mysql_query ('SELECT COUNT(id) AS id FROM blog_notki'); $row = mysql_fetch_array ($q); $num=$wynik2[id]; $stron = ceil ($num / $ile); if (!isset ($_GET['page']) || ereg ('[^0-9]', $_GET['page'])) { $page = 1; }else{ $page = $_GET['page']; } $query = 'SELECT * FROM news ORDER BY id DESC LIMIT '.(($page - 1) * $ile).', '.$ile; $result = mysql_query ($query) or die(mysql_error()); $news= array(); while ($row=mysql_fetch_assoc($result)) { $news[] = $row; } if ($stron > 1){ if ($page > 1) $spis .= ('<a href="index.php?page='.($page-1).'">poprzednia</a> | '); else $tabela_stron = array (); for ($i = 1; $i <= $stron; $i++) $tabela_stron[$i-1] = '<a href="index.php?page='.$i.'">'.$i.'</a>'; $tabela_stron[$page-1] = $page; $spis .= (join (' | ', $tabela_stron)); unset ($tabela_stron); if ($page < $stron) $spis .= (' | <a href="index.php?page='.($page+1).'">następna</a>'); } ?>[/php:1:5c2f3e41f0] Pozdrawiam, FastRed. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 16:55 |