![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaznaczam na początku, że dopiero zaczynam przygodę z programowaniem obiektowym, więc proszę się nie śmiać.
Od jakiegoś czasu zajmuję się klasową stronką - teraz robię nowy projekt. Kupiłem sobie książkę, która jest w większej części o programowaniu obiektowym. Pierwsze przykłady w niej dotyczyły menadżera kontaktów. Ponieważ mi nie jest potrzebny menadżer kontaktów, postanowiłem przerobić to na menadżer userów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) . Na początku zająłem się trzema klasami: PropertyObject (obiekt własności wspomagający uzyskiwanie dostępu do poszczególnych własności klasy), DataManager (pobiera dane z bazy danych i zwraca odpowiednie wartości), no i Contact (informacje o użytkowniku). Nie wiem niestety czemu, ale mimo informacji o dziedziczeniu, metody klasy PropertyObject nie znajdują się w klasie Contact. Oto kody: CPropertyObject.php
CContact.php
No i jeszcze musiałem jakoś przetestować działanie obiektów: test.php
Uruchomienie tego skryptu owocuje wygenerowaniem błędu: Cytat Fatal error: Call to undefined function getprop() in D:\servhost\Kronika\modules\CContact.php on line 29 Co jest nie tak? Co zrobiłem źle? Ten post edytował Asmox 31.03.2009, 14:20:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:42 |