![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zauważyłem, że często do różnych obiektów tworzy się dodatkowe tabele, a w głównej tylko ID pól w tamtych tabelach dla identyfikacji. Czasami mam wrażenie, że dla niektórych rzeczy to przesada i można po prostu wpisać normalną nazwę, bez odnośników do innych tabel. Chciałbym się dowiedzieć, kiedy takie działania są w granicach rozsądku i nie uciążliwe. W praktyce mam taką tabelę, z... powiedzmy odnośnikami do kursów online i tabelę z kategoriami kursów:
Kod +----+--------------+-----------+--------+------------------------------------------+------------+ | ID | NAZWA | KATEGORIA | LEKCJA | LINK | OST_EDYCJA | +----+--------------+-----------+--------+------------------------------------------+------------+ | 1 | Wprowadzenie | 0 | 1 | kursy-online/kurs-html/wprowadzenie.html | 2009-03-04 | | 2 | Znaczniki | 0 | 2 | kursy-online/kurs-html/znaczniki.html | 2009-03-04 | +----+--------------+-----------+--------+------------------------------------------+------------+ +----+-----------+ | ID | NAZWA | +----+-----------+ | 1 | Kurs HTML | +----+-----------+ Zastanawiam się, czy nie byłoby lepiej, gdybym wykasował tę drugą tabelę, a w polu kategoria po prostu wpisywać normalne nazwy. Oszczędziłoby mi to robienia funkcji na wyciąganie nazwy kategorii z jego ID i przyspieszyło wyciąganie wszystkich rekordów z kategorią HTML. A jak wy myślicie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 04:39 |