Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Kiedy potrzebna druga tabela?, ... czyli czy dla wszystkiego robić oddzielne tabele?
Asmox

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zauważyłem, że często do różnych obiektów tworzy się dodatkowe tabele, a w głównej tylko ID pól w tamtych tabelach dla identyfikacji. Czasami mam wrażenie, że dla niektórych rzeczy to przesada i można po prostu wpisać normalną nazwę, bez odnośników do innych tabel. Chciałbym się dowiedzieć, kiedy takie działania są w granicach rozsądku i nie uciążliwe. W praktyce mam taką tabelę, z... powiedzmy odnośnikami do kursów online i tabelę z kategoriami kursów:
Kod
         +----+--------------+-----------+--------+------------------------------------------+------------+
         | ID | NAZWA        | KATEGORIA | LEKCJA | LINK                                     | OST_EDYCJA |
         +----+--------------+-----------+--------+------------------------------------------+------------+
         |  1 | Wprowadzenie | 0         | 1      | kursy-online/kurs-html/wprowadzenie.html | 2009-03-04 |
         |  2 | Znaczniki    | 0         | 2      | kursy-online/kurs-html/znaczniki.html    | 2009-03-04 |

+----+-----------+
| ID | NAZWA     |
+----+-----------+
|  1 | Kurs HTML |
+----+-----------+

Zastanawiam się, czy nie byłoby lepiej, gdybym wykasował tę drugą tabelę, a w polu kategoria po prostu wpisywać normalne nazwy. Oszczędziłoby mi to robienia funkcji na wyciąganie nazwy kategorii z jego ID i przyspieszyło wyciąganie wszystkich rekordów z kategorią HTML. A jak wy myślicie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 04:39