![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2008 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Testuje poniższy kod: Kod <?php class osoba { public $imie; public $nazwisko; public function __construct($imie, $nazwisko) { $this -> ustawPersonalia($imie, $nazwisko); } // end __construct(); public function ustawPersonalia($imie, $nazwisko) { $this -> imie = $imie; $this -> nazwisko = $nazwisko; } // end ustawPersonalia(); public function personalia() { return $this -> imie.' '.$this -> nazwisko; } // end personalia(); } $osoba = new osoba('Adam', 'Kowalski'); echo $osoba -> personalia(); ?> Wynik to 'Adam Kowalski', ale co ciekawe jak zmieniam ten wiersz: Kod return $this -> imie.' '.$this -> nazwisko; na taki:Kod return $this -> nazwisko.' '.$this -> imie; to wyświetla mi 'Kowalski Adam', a myślałem że wyrzuci błąd. Myślałem że to zależy od tego w jakiej kolejności zadeklaruje odwołanie: Kod $this -> imie = $imie; $this -> nazwisko = $nazwisko; czyli musi być najpierw imię, a później nazwisko, a tu się okazuje, że nie. Jak wpisuję nazwisko dwukrotnie po "return $th ..." to dwa razy wyświetla nazwisko 'Kowalski Kowalski'. Z czego to wynika? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:58 |