Na stronie article.php?id=35 jest formularz dodawania rekordów do bazy mysql. Ten formularz to zwykły form który używa zewnetrznego pliku insert.php. Chciałbym żeby przy każdym nowym wpisie do kolumny "licznik" dodawało się +1. Problem w tym że nie wiem jak to zrobić żeby dodawało się do wiersza o id strony z formularzem. I nie wiem czy to wlasciwie jest mozliwe.;p
insert formularza
<?php
if (!$con)
{
}
$sql=\"INSERT INTO Glosy (imieglos, nazwiskoglos, emailglos, komentarz, ipglos, dataglos)
VALUES
('$_POST[imieglos]','$_POST[nazwiskoglos]','$_POST[emailglos]','$_POST[komentarz]','$_SERVER[REMOTE_ADDR]',NOW())\";
{
}
echo \"Glos oddany\";
?>
formularz
<form action="insertvote.php" method="post" class="form"> <input type="text" id="imieglos" name="imieglos" size="30" value="Imie"/>
<input type="text" id="nazwiskoglos" name="nazwiskoglos" size="30" value="Twoje nazwisko"/>
<input type="text" id="emailglos" name="emailglos" size="30" value="Twój email"/>
<textarea id="komentarz" name="komentarz" rows="10" value="Popieram tą petycje" cols="30"> </textarea>
<input type="submit" value="Wyślij" size="30"/>
strona z formularzem na ktorej jest id
<?php
$id =(int)$_GET[\"id\"];
$id = trim((int
)$_GET[\"id\"]); define(DB_HOST
,\"sql5.ss.ss.pl\"); define(DB_USER
,\"ss_ss\"); define(DB_PASS
,\"ss\"); // tu hasło define(DB_NAME
,\"ss_ss\"); // tu nazwa bazy danych $polaczenie = mysql_connect(DB_HOST
,DB_USER
,DB_PASS
) or
die(\"Nie mogę połączyć się MySQL-em!\"); $baza = mysql_select_db(DB_NAME
, $polaczenie) or
die(\"Nie mogę wybrać bazy danych!\"); $sql = \"SELECT * FROM `Petycje` WHERE `id`= '$id'\";
$result = @mysql_query($sql, $polaczenie) or
die(\"brak odpowiedzi z zapytania\"); $id = $row['id'];
$tytul = $row['tytul'];
$adresat = $row['adresat'];
$tresc = $row['tresc'];
$email = $row['email'];
}
?>
skrypt dodawania nie wiem czy dziala bo nie wiem co z tym id zrobic
Kod
mysql_query("UPDATE licznik SET licznik = licznik + 1");
Ten post edytował Manifested01 21.02.2009, 12:07:41