![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Skąd: Gdansk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
jestem na etapie wykonywania projektu na studia. Mam taki problem: Założenia: Jest sobie tabelka główna powiedzmy KSIĄŻKI , z nią w realcji typu JEDEN do WIELU tabelaka z osobami (relacja AUTORZY) bo założenie jest, że jedna ksiązka ma jednego autora, jeden autor moze napisać wiele książek. Dalej jest relacja WIELE do WIELU z Recenzentami. Czyli wiele osób daje recenzje dla pojedynczej książki, jeden recenzent recenzuje wiele ksiązek. Czyli mam KSIĄZKI, w niej atrybut tytuł oraz Id_osoby. Relacja wiele-do-wielu jest realizowana pośrednio przez tabelkę RECENZENCI, czyli mam jeszcze tabelkę RECENZENCI, a w niej relację Id_Ksiązki, Id_osoby. Ostatnia tabelka to OSOBY z polem Id_osoby oraz Nazwisko. Do łatwego wyświetlenia za pomocą PHP chciałem skorzystać z perspektywy z INNER JOIN, ale po pierwsze: w perspektywnie nie można dwa razy się odnośić do tego samego pola bo on nie wie które łączyć.
Wyskauje błąd - Osoby.Id_osoby już istnieją. A więc nie nakierowałem go, że ma podmienić tylko w pierwszym wpisie Osoby.Nazwisko, a w drugim wpisie skorzystać z drugiego złączenia INNER JOIN. Czy ktoś ma pomysł jak powinienem to zrealizować? Drugie pytanie: Jak w łatwy sposób zrobić wyświetlenie wyników perspektywy bez dublowania poszczególnych pól? Tzn jeżeli mamy wiele recenzentów, to po inner join powstanie taka tabela jak poniżej: TYTUL: Podstawy myslenia AUTOR: Miki Loki RECENZENT: Jan Mana TYTUL: Podstawy myslenia AUTOR: Miki Loki RECENZENT: Kijan Minit TYTUL: Podstawy myslenia AUTOR: Miki Loki RECENZENT: Roger Buj Ja bym wolał mieć taki wynik w perspektywie: TYTUL: Podstawy myslenia AUTOR: Miki Loki RECENZENT: Jan Mana, Kijan Minit, Roger Buj Da radę to jakoś uzyskać? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 23:13 |