![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam troszkę dzisiaj czasu i buszuję po forum. Nospor napisał gdzieś, że do generowania formularzy (i zabezpieczenia się przed F5) używa własnej klasy (chyba, że źle zrozumiałem jego wypowiedź). Jako, że próbuję się "otrzaskać" z obiektowo zorientowanym php od razu powstał w mej łepetynie pomysł "napisz sobie klasę do formularzy"... No i faktycznie, pomysł mi się podoba bo jednak formularzy jest mnóstwo na stronach, przy których coś usiłuję dłubać i gdyby się udało fajną klasę do tego zrobić, byłoby spoko. Na razie wymyśliłem to tak: 1. Główna klasa to oczywiście klasa formular 2. Do niej dodałbym klasę formField, której właściwości to $_name (nazwa pola, do wrzucenia w name="") $_label (do wrzucenia w <label></label>) i $_desc (opis pola) 3. po klasie formField dziedziczyłyby klasy inputField (z właściwością type, czyloi wartością parametru type=""), selectField (z metodą addOption), textareaField itd... 4. Strukturę formularza tworzyłbym w sposób przybliżony do tego:
wynikiem ostatniej metody byłby gotowy kod formularza. Co Wy o tym myślicie? Jaki jest lepszy sposób na to? Jeszcze muszę tu gdzieś zapodać metodę insertValue(), która by wpisywała domyślną wartość... i do pól typu checkbox i do selecta jeszcze coś w rodzaju selectCurrentValue(). Ale czy wg Was podstawowe założenia mają sens? Jeśli nie, to wskażcie mi proszę luki w moim rozumowaniu. Pozdrawiam! Tarcil |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:39 |