![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kazda tabela ma odpowiadający jej obiekt DAO odpowiedzialny za komunikację. W tym obiekcie tworzę nowe połączenie z bazą.
Ale mam problem, stworzyłem formularz, z którego dane chcialbym zapisac w 2 tabelach. Muszę więc przerobić obiekty DAO, bo przecież bez sensu żeby na potrzeby komunikacji z jedną tabelą każdy obiekt DAO tworzył nowe połączenie. Wymyśliłem więc sprytnie (lub też nie-sprytnie), żeby każdy obiekt DAO dziedziczył po jakimś podstawowym obiekcie, który łączyłby się z bazą danych. W momencie tworzenia daoA miałbym już połączenie z bazą, tylko teraz jak to technicznie zrealizować tworząc obiekt daoB? Moja propozycja:
wykonałem taki test:
gdzie funkcja go pobiera dane odpowiednio z tabela1 lub tabela2 i wyświetla ich zawartość. wynikiem jest: Kod Resource id #3 Array ( [numer] => 1 [nazwa] => val1 ) Resource id #4 Array ( [numer] => 2 [nazwa] => val2 ) Czy w tym przypadku stworzyłem 2 połączenia? czy mogę stworzyć jedno połączenie na początku i z tego połączenia korzystać na stronie? Chciałem to po prostu zrobić dobrze i elegancko. Czy tak jest ok? Ten post edytował slwy 22.01.2009, 00:19:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:27 |