Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przekazywanie nazwy funkcji w parametrze funkcji, obsługa sortowania
Apocalyptiq

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Robię sortowanie tabeli. Używam do tego JSowskiej funkcji sort z przypisaniem funkcji sortującej, wygląda to mniej więcej tak:

Kod
function sortByNumber(a,b){

return a-b;

}

var tablica=[5,2,64,34,2,3,64,3];

tablica.sort(sortByNumber);

No i takie coś ładnie działa. Tylko że ja mam nieco bardziej te funkcje rozbudowane, no i chcę sortować według kilku kolumn. Można jakoś w parametrze funkcji przekazać nazwę funkcji, żeby przemycić ją później jako parametr sort()? Chodzi mi o coś takiego:

Kod
function sortuj(obiekt,funkcja){

..... troche kodu przechwytywującego z obiektu elementy, które ma posortować - tworzy tablice z tymi elementami ....

tablica.sort(funkcja);

}

Takie coś mi nie działało (jak w argumencie podawałem albo funkcja, albo funkcja(), albo function funkcja() ). Jak takie coś uzyskać?

Wrzuciłem hamsko nazwe funkcji tak samo, jak podaje się w tym sort - i w FF takie coś działa, ale w Operze nie :/ Wie może ktoś co tutaj nie tak interpetuje Opera? I jak to naprawić? Może jakiś inny sposób sortowania zrobić, żeby też na operze działało (nie sort, a napisać własną taką funkcje)? Ale samo sort w operze działało, tylko że jak pokombinowałem z tym przekazywaniem nazwy funkcji jako parametr funkcji, w Operze JS przestalo działać :/

Ten post edytował Apocalyptiq 29.12.2008, 11:00:37
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 04:07