![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z kodowaniem znaków pobieranych z bazy danych, mianowicie przy polskich znakach wyrzuca mi "krzaki". Próbowałem już prawie wszystkiego, nic nie pomaga... kod skryptu zamieszczam poniżej (w php my_admin metoda porównani znaków to 'latin2_general_ci') natomista gdy wpisuje kwerende w php sprawdzajaca kodowanie bazy to wyswietla 'latin1' i wywala krzaki... Jeśli ktoś wie co jest przyczyną problemu, oraz jak się jej pozbyć, porszę o info:) <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl"> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset="utf-8"> </head> <body> <?php if (!$db_lnk = @mysql_connect("localhost", "user1", "test1")){ echo('Wystąpił błąd podczas próby połączenia z serwerem MySQL...<BR>'); exit; } if(!@mysql_select_db('kontakty')){ echo('Wystąpił błąd podczas wyboru bazy danych: Ksiegarnia<BR>'); @mysql_close(); exit; } echo("Kodowanie znaków to: " . mysql_client_encoding()); $query = 'select * from adresy'; if(!$result = mysql_query($query, $db_lnk)){ echo('Wystąpił błąd: nieprawidłowe zapytanie...<BR>'); @mysql_close(); exit; } ?> <table border="1"> <tr> <td>Id</td> <td>Imię</td> <td>Nazwisko</td> <td>Pseudo</td> <td>Urodziny</td> <td>Adres</td> <td>Telefon kom.</td> <td>Telefon stac.</td> <td>GG</td> <td>Skype</td> <td>E-mail</td> </tr> <?php while($row = mysql_fetch_row($result)){ echo("<tr>"); echo("<td>$row[0]</td>"); echo("<td>$row[1]</td>"); echo("<td>$row[2]</td>"); echo("<td>$row[3]</td>"); echo("<td>$row[4]</td>"); echo("<td>$row[5]</td>"); echo("<td>$row[6]</td>"); echo("<td>$row[7]</td>"); echo("<td>$row[8]</td>"); echo("<td>$row[9]</td>"); echo("<td>$row[10]</td>"); echo("</tr>"); } ?> </table> <?php if(!@mysql_close()){ echo('Wystąpił błąd podczas zamykania połączenia z serwerem MySQL'); } ?> </body> </html> Ten post edytował james8 2.12.2008, 21:54:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 04:07 |