![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 1 Dołączył: -- Skąd: Rogożnik /K-ce/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich tak licznie zaglądających na ten wątek (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Na tym forum odnalazłem kilka odpowiedzi, ale niestety nie spełniły one moich oczekiwań. W dodatku z wyrażeń regularnych jestem jeszcze noga, więc postanowiłem napisać tego posta. Mój problem polega na tym że: 1. Mam w bazie tekst, w którym jest zawarta np. funkcja czy jakikolwiek inny skrypt pomiędzy <?php a ?>. 2. Chciałbym osiągnąć to, że dane te byłyby jakoś rozróżnione tak, by kolorował składnie funkcji ale nie opis jej powyżej. Potrafię zrobić coś podobnego, ale niestety tekst opisujący funkcję jest w czcionce, której znaki mają jednakową szerokość a ja muszę mieć to jak w reszcie serwisu Verdaną. Pod spodem podaję przykładowy kod, który mam w bazie danych. Kod Tutaj jest tekst opisujący daną funkcję. Pod spodem chciałbym, aby była ona kolorowana i by tylko ona była w czcionce 12px o stałej szerokości znaków, natomiast czcionka ta, by miała 10px i była nią na przykład Verdana w kolorze czarnym.
<?php function cutText($text,$end){ if(strlen($text)>$end){ $wynik=substr($text,0,$end); while(!($znak=="." || $znak=="," || $znak==" ")){ $znak=substr($text, $end, 1); if(!($znak=="." || $znak=="," || $znak==" ")) $wynik=$wynik.$znak; $end++; } $znak=""; $text=$wynik."..."; } return $text; } ?> Jedyny efekt jaki udało mi się uzyskać to: [php:1:c0f6c610e7] Tutaj jest tekst opisujący daną funkcję. Pod spodem chciałbym, aby była ona kolorowana i by tylko ona była w czcionce 12px o stałej szerokości znaków, natomiast czcionka ta, by miała 10px i była nią na przykład Verdana w kolorze czarnym. <?php function cutText($text,$end){ if(strlen($text)>$end){ $wynik=substr($text,0,$end); while(!($znak=="." || $znak=="," || $znak==" ")){ $znak=substr($text, $end, 1); if(!($znak=="." || $znak=="," || $znak==" ")) $wynik=$wynik.$znak; $end++; } $znak=""; $text=$wynik."..."; } return $text; } ?>[/php:1:c0f6c610e7] I chodzi mi właśnie o tą czcionkę, która jest powyżej funkcji - jest paskudna. Bardzo proszę o pomoc wyjadaczy wyrażeń regularnych (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:48 |