![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę i pomoc. Mam dwie tablice w Oracle, w których są pola z identyfikatorem zwiększającym się o 1 za kazym wpisem nowej pozycji. Chodzi o to aby pobierać jednocześnie maxymalną wartość z tych dwóch tablic, wybierać maxymalną wartość i zwiększać ją o jeden. Chciałabym aby te pola były unikatowe. A oto jak napisałam funkcję, którą nie wiem jak dokończyć:
[php:1:9306e7b584]<?php function GetIdDK() { $NextIdKD = 0; $connection = OCILogon ("bis", "bis", "zzz"); if ($connection == false) { echo OCIError($connection)."<BR>"; exit; } $query = "SELECT max(ID) FROM zz_kom"; $cursor = OCIParse ($connection, $query); if ($cursor == false) { echo OCIError($cursor)."<BR>"; exit; } $result = OCIExecute ($cursor); if ($result == false) { echo OCIError($cursor)."<BR>"; exit; } if (OCIFetchInto ($cursor, $values)) { $NextIdKom = $values[0]; } $query = "SELECT max(ID) FROM zz_dru"; $cursor = OCIParse ($connection, $query); if ($cursor == false) { echo OCIError($cursor)."<BR>"; exit; } $result = OCIExecute ($cursor); if ($result == false) { echo OCIError($cursor)."<BR>"; exit; } if (OCIFetchInto ($cursor, $values)) { $NextIdDru = $values[0]; } // teraz mam 2 dane z dwóch tabel jak wybrać tą maksymalną, aby powiększyć ją o jeden? tu chyba musi być pętla while OCILogoff ($connection); return $NextIdKD; } ?>[/php:1:9306e7b584] bardzo proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczna |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 19:54 |