Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Formularz kontaktowy.., html znam, php nie.. więc szukam pomocy..
grzyweczka

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Mam swoją stronkę www i chciałbym umieścić na niej formularz kontaktowy, który wysyłał by meile do mnie na mojego meila. Takie rozwiązanie znacznie ułatwia kontakt z osobami odwiedzającymi stronkę, bo mało kto uzywa Outlock'a i gdy widzi takie rozwiązanie po prostu nie pisze.. sad.gif
Próbowałem wielu różnych opcji, ale nie moge sobie z tym jakoś poradzić.
Np.znalazłem taki oto formularz do zamieszczenia na stronie:
Kod
<?
   if ($_POST[check]=="1")

{
   $paczka="Imie: $_POST[imie]
   Nazwisko: $_POST[nazwisko]
   E-mail: $_POST[email]
   Telefon / Faks: $_POST[telfax]
   Miasto: $_POST[miasto]

Tresc:
   $_POST[tresc]
   ";

mail("adres-email@firma.pl", "List z serwisu www", $paczka);

$potwierdzenie="Dziękuję za przesłanie informacji";
   }
   else
   {
   $potwierdzenie="";
   }

?>

<html>
   <head>
   <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
   <style type="text/css">
   <!--

body {
   font-family: sans-serif;
   }

.tytul {
   background-color: #cccccc;
   text-align: center;
   font-size: 16px;
   font-weight: bold;
   }

.opis {
   background-color: #dddddd;
   text-align: right;
   font-size: 12px;
   }

.pole {
   background-color: #eeeeee;
   }

.przyciski {
   background-color: #cccccc;
   font-size: 16px;
   }

.opis {
   }
   -->
   </style></head>
   <body>

<form action="index.php" method="post">

<p class="potw"><? echo $potwierdzenie; ?></p>

<table cellspacing="2" cellpadding="5" border="0">
   <tr><td colspan="2" height="25" class="tytul">Formularz kontaktowy</td></tr>
   <tr><td class="opis">Imię</td><td class="pole"><input type="text" name="imie" value="" size="35"></td></tr>
   <tr><td class="opis">Nazwisko</td><td class="pole"><input type="text" name="nazwisko" value="" size="35"></td></tr>
   <tr><td class="opis">E-mail</td><td class="pole"><input type="text" name="email" value="" size="35"></td></tr>
   <tr><td class="opis">Telefon / Faks</td><td class="pole"><input type="text" name="telfax" value="" size="35"></td></tr>
   <tr><td class="opis">Miasto</td><td class="pole"><input type="text" name="miasto" value="" size="35"></td></tr>
   <tr><td colspan="2" class="tytul"></td></tr>
   <tr><td width="100" class="opis" valign="top">Opisz co, na kiedy potrzebujesz przetłumaczyć</td>
   <td class="pole"><textarea name="tresc" cols="30" rows="10"></textarea></td></tr>

<tr><td colspan="2" class="przyciski"><input type="hidden" name="check" value="1"><input type="submit" value="Wyślij"><input type="reset" value="Wyczyść"></td></tr>

</table>

</form>

</body>
   </html>

Wkleiłem to do notatnika, zmieniłem nazwę na abc.php, adres "adres-email@firma.pl" na swój "abc@o2.pl" i umieściłem na serwerze, który opłacam.
Plik jest tutaj: abc.php
Jednak kiedy wchodzę tam pojawia sie formularz, ale po wypełnieniu i daniu "Wyślij" wywala mi, iż nie ma takiej strony, nie istnieje.. sad.gif Nie wiem o co chodzi. A z tego co widzę to werwer w ogóle zmienia kod źródłowy strony. Bo na stronie kiedy daje "pokaż źródło" jest inny (sprawdźcie sami), ale kiedy edytuję plik na serwerze za pomocą CuteFTP, którego używam, plik ma taki kod jak wpisałem wcześniej.. Nic z tego nie rozumiem.
Próbowałem również z dwoma różnymi plikami, nie pamietam już jak wyglądały, skladały się z plików: contact.html oraz contact.php. Kiedy wypełniałem formularz (z html'a) i dawałem wyślij, po prostu jakby strona sie zawieszała i nic sie nie działo. Przycisk widać, iż sie "nacisnął" i tyle; wszystko stało w miejscu.
Prosił bym Was o pomoc, bo taki formularz to fajna rzecz; a kiedy szukam rozwiązań po różnych forach i próbuję je zastosować to niestety efekt jest właśnie taki.

Serwer posiadam na WebParku, płatny, Moja Strona WWW.
Adres stronki: -->
W informacjach pisze, iż konto posiada obsługę php:
Cytat
Język programowania dynamicznych stron - PHP Zaawansowany

Ale pisze, iż funkcja meil została zmieniona:
Cytat
Korzystając z funkcji Mail wolno wysyłać e-maile tylko z adresów przypisanych do danego konta w portalu WP (adres główny i wszystkie aliasy).
Ograniczenie to zapobiega podszywaniu się pod innych użytkowników (np. w celu wysyłania „spamu”).Wywołanie funkcji z adresem e-mail nie przypisanym do konta w portalu WP spowoduje wygenerowanie komunikatu błędu - o użyciu niedozwolonego adresu e-mail.
Komunikat będzie zawierał listę adresów, z których można wysłać email.
Limit wysyłanych maili to 10000 miesięcznie.

Nie za bardzo rozumiem, używam poczty na o2, ale nawet nie dostaję komunikatu żadnego o niedozwolonym adresie. Ale próbowałem też z pocztą na wp, przypisaną do konta - efekty są takie same jak opisałem wyżej.

Proszę o pomoc.. będę wdzięczny za wszelką pomoc..
Pozdrawiam, Artur

Ten post edytował grzyweczka 12.08.2008, 09:52:51
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie
- grzyweczka   [PHP]Formularz kontaktowy..   12.08.2008, 09:46:57
- - nospor   przeciez sam mowisz dla forma by lecial do index.p...   12.08.2008, 09:51:30
- - grzyweczka   Zmienilem. Wpisałem coś do formularza, dałem wyśli...   12.08.2008, 09:55:43
- - pyro   [HTML] pobierz, plaintext <form action="in...   12.08.2008, 09:56:34
- - nospor   CytatZmienilem. Wpisałem coś do formular...   12.08.2008, 09:58:09
- - pyro   na stronie pomocy jest napisane, sie czytać n...   12.08.2008, 09:58:54
- - grzyweczka   Serwer płatny i bez możliwości pisania meili z for...   12.08.2008, 10:01:20
- - nospor   Skorzystaj z klasy PHPMailer Ona nie korzysta z ma...   12.08.2008, 10:02:23
- - grzyweczka   Ściągnąłem to dla wersji PHP 4, bo na Webparku pis...   12.08.2008, 10:12:43
- - nospor   kurcze ale wykaz sie samodzielnoscia, naucz sie cz...   12.08.2008, 10:16:07
- - grzyweczka   Czytać umiem.. po angielsku średniawo.. Dlatego po...   12.08.2008, 10:58:12
- - nospor   plik z klasą masz zostawic w spokoju. Nie moz...   12.08.2008, 11:04:33
- - grzyweczka   Cytatdali ci linka do przejrzenia po polsku Linka ...   12.08.2008, 11:11:44
- - nospor   no bo do tych kodow masz wstawic dane z forma. Tak...   12.08.2008, 11:25:05
- - grzyweczka   Zrobiłem dwa pliki, tak jak w przykladach: mail.in...   12.08.2008, 11:36:12
- - nospor   CytatAle w efekcie dostałem tylko:A do jakiego pli...   12.08.2008, 11:53:13
- - grzyweczka   Tak jak napisałem, wkleiłem to co pisało tam w tut...   12.08.2008, 14:39:29
- - nospor   oj.... czyli wogole nie dales <?php Kazdy skry...   12.08.2008, 14:43:43
- - grzyweczka   Ok.. zrobiłem tak jak napisałeś.. dodałem te znacz...   12.08.2008, 15:51:07
- - nospor   tym ludziom co ten hosting robią to chyba na łeb u...   12.08.2008, 15:53:13

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:30